Hočejo obdavčitev luksuza, alkohola, cigaret in nezdravega načina življenja

»Ponujamo pravo politično alternativo.«

Objavljeno
28. oktober 2011 13.51
Posodobljeno
28. oktober 2011 13.51
P. J.
P. J.
LJUBLJANA – Dodatno obdavčitev luksuza, alkohola, cigaret in nezdravega načina življenja si želijo v koaliciji, ki jo sestavljajo Stranka mladih - zeleni Evrope, Demokratska stranka Slovenije, Zelena koalicija in Zveza za Primorsko.

Prva tri leta brez dajatev

V svojem programu se zavzemajo za sprostitev paralizirane ustvarjalne sposobnosti državljanov, za dobro plačana delovna mesta in pravico do enakih možnosti pri zaposlitvi in izobraževanju. Pomembno se jim zdi tudi zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in prehod na brezogljično družbo. Za mlade družine bi zgradili javna najemna stanovanja, za prva tri leta prve zaposlitve pa predlagajo davčne počitnice – da bi bili delavci oproščeni dajatev.

Ponujamo alternativo

Cilj povezanih strank je prevsem prehod v zeleno, družbeno odgovorno, trajnostno in uspešno družbo za vse. V programu so se osredotočili na mlade in socialno pravičnost, pametno ekonomijo in pravo demokracijo. Pravijo, da bodo ponudili pravo politično alternativo in da nameravajo obraniti javni interes z vztrajanjem na pravni in socialni državi. Program povezanih strank je prestavil predsednik zelene vlade Blaž Kavčič, ki se je še pred nekaj meseci potegoval za predsednika LDS. Sodelovali pa so tudi Bojko Jerman, Pavle Gregorčič, Mihael Jurak in Tomaž Ogrin.

V ospredju je človek

Sodobna zelena usmeritev v ospredje postavlja človeka, in prav po tem se, kot so zapisali v programu, bistveno razlikujejo od slovenske levice, desnice in novih neoliberalnih obrazov v Sloveniji, ki delajo in bodo delali za profit plenilskih elit.