Stranka TRS bi uvedla največ dva mandata

Želijo presekati stanje, pri katerem se na oblasti presedajo isti ljudje.

Objavljeno
17. november 2011 15.59
Posodobljeno
17. november 2011 18.30
Mo. S.
Mo. S.

LJUBLJANA – Stranka TRS je zaradi nujnosti sprememb in ciljev, ki se dotikajo zmerne materialne blaginje vseh ljudi v zdravem okolju, sprejela zaveze, ki jih je danes predstavila tudi na novinarski konferenci.

Za največ dva mandata

Zavezali so se, da bodo izvoljeni funkcionarji TRS v zakonodajni in izvršni oblasti svojo funkcijo lahko opravljali največ dva mandata, to pa bi vpeljali kot varovalo, ki zmanjšuje možnost izoblikovanja močne ter številčno ozke politične elite, njen najvitalnejši interes pa je ohranitev na oblasti.

S tem bi nadaljevali razvoj sistema demokracije, ki je svojo zadnjo spremembo doživel pred več kot 60 leti, ko so uzakonili volilno pravico za ženske.

V politiko morajo priti mladi, sveži obrazi

Patološko stanje v državi, ko se že 20 let znotraj oblasti s funkcije na funkcijo prestavljajo nekateri isti obrazi, bi presekali, s tem pa politični prostor odprli mladim ljudem z dobrimi, svežimi in drznimi idejami ter jim dali priložnost, da jih tudi uresničijo. Tako bi bilo izvoljeni predstavniki bolj zavezani, da svoje obljube uresničijo, saj bi imeli za to omejen čas – največ dva mandata.

O spremembi volilne zakonodaje

Zavezali so se tudi, da se nikoli ne bodo skrivali za poslansko imuniteto, saj je poštenost tistih, ki pišejo zakone, moralna zaveza, ki je nad zakoni. »Zahtevali bomo spremembo volilne zakonodaje; v času pred volitvami morajo biti vsi akterji na političnem trgu enakopravni, imeti enake možnosti predstavitve, da bo tržišče – volivke in volivci – lahko res prosto izbiralo!« so zapisali, saj jim zdajšnje izkušnje govorijo, da če nismo svobodni vsi, ni svoboden nihče.

Predsednik vlade morda ne bo predsednik stranke

Za izvršne funkcije bodo izbrali najboljše ljudi. Ker imamo ljudje različne sposobnosti, bodo za prevzem funkcij predlagali najboljše za to delo. Ni nujno, da bo predsednik vlade tudi predsednik stranke, enako pa velja tudi za ministre, so še zapisali.