TRS: V Sloveniji nujno potrebujemo temeljito reformacijo

Po vzoru Martina Lutra so danes pred Trubarjevim spomenikom prebrali svojih 24 tez.

Objavljeno
31. oktober 2011 18.31
Posodobljeno
31. oktober 2011 18.31
Mi. S.
Mi. S.

LJUBLJANA – Danes 31. oktobra, ko praznujemo dan reformacije v spomin na pogumno potezo Martina Lutra, ki je pred 500 leti na vrata cerkve nabil 95 tez, ki so spremenile Evropo, iz gibanja in stranke za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) sporočajo, da v Sloveniji nujno potrebujemo temeljitvo reformacijo.

Potrebujemo drugačno, boljšo pot

»Dvajset let po osamosvojitvi se državljani Slovenije ob opazovanju razkroja temeljnih družbenih vrednot, države, politike, ekonomije in okolja nahajamo na razpotju, ali brezizhodno tavati, se umikati in tarnati ali pa se opogumiti in se odzvati državljanski odgovornosti ter ponuditi drugačno, boljšo pot,« so zapisali v izjavi za javnost.

Zaupanje, zdrav razum in poštenost

Kot pravijo v TRS, zavračajo koristoljubno, dvolično, nekompetentno, družbeno neodgovorno in vedno znova reciklirano politiko. Le z odrekanjem vsakdanjemu ugodju lahko zberemo pogum in prispevamo k spremebam: »Vrnili bomo zaupanje v človeka, v »zdrav razum«, njegovo poštenost, načelnost in dobronamernost.«

24 tez

TRS je edina nova politična stranka v slovenskem prostoru, sestavljena iz doslej politično neaktivnih.

Danes so v 24 tezah sporočili, da bodo med drugim v družbo vrnili dostojanstvo, spodobnost in verodostojnost ter v ospredje postavili javni interes, z odločnimi ukrepi izkoreninili sistemsko korupcijo in gospodarski kriminal, omogočili javno zdravstvo za vse in ga obenem debirokratizali, reformirali sistem izobraževanja, mladim zagotovili 5000 najemniških stanovanj za prvo rešitev stanovanjskega preblema, zagnali trajnostno zeleno gospodarstvo, temelječe na domačih obnovljivih virih in znanju.