V LDS odpirajo vrata ženskam

Anketam ne verjamejo, o vstopu v parlament ne dvomijo.

Objavljeno
07. november 2011 17.41
Posodobljeno
07. november 2011 18.50
Li. K./STA
Li. K./STA

LJUBLJANA – Listo stranke LDS sestavlja 84 kandidatk in kandidatov, stranka pa bo zastopana v vseh volilnih okrajih. Predsednica stranke Katarina Kresal je zadovoljna, da listo sestavlja 41 odstotkov žensk in 75 odstotkov takih, ki prvič nastopajo na volitvah. Najmlajša kandidatka je po njenih besedah stara 21 let, 13 odstotkov pa jih je mlajših od 30 let.

Priložnost novim v politiki

»Zelo smo se potrudili odpreti vrata predvsem ženskam, jim dati priložnost. Mislim, da jih je treba bolj aktivno potegniti v politiko. Dali smo tudi priložnost mladim in novim ljudem, tistim, ki se še niso izkazali v politiki, da dobijo svojo priložnost,« je dejala Kresalova in dodala, da so naredili odlično kombinacijo starih izkušenj z novo energijo.

Kresalova za Šiško

Poudarja, da so na listi močni kandidati, tudi strokovnjaki, ki so sestavljali program stranke za volitve in ga bodo lahko tudi uveljavljali v praksi. Izpostavila je Tomaža Orešiča, Dušana Merca, Aleksandra Jevška, Slavka Ziherla in Aleša Zalarja. Poleg njih so na listi stalni obrazi LDS Jožef Školč, Anton Anderlič in Aleš Gulič, predsednica stranke pa bo kandidirala v ljubljanski Šiški.

Stavijo na tradicijo, anketam ne verjamejo

Kljub javnomnenjskim napovedim, ki LDS ne kažejo preveč dobro, pa v stranki po besedah Kresalove ostajajo optimisti, saj »vemo, kaj imamo«. »LDS je stranka, ki pokriva celotno Slovenijo in smo tudi tradicionalno prisotni, marsikje z bistveno višjo podporo, kot nam jo danes kažejo ankete,« je pojasnila in dejala, da se jim ni bati za vstop v parlament. Gleda vstopa v koalicijo pa so odprti.