Vlekel nadomestilo
 in še bajno služil

Gregor Virant je bil v letih 2009 in 2010 brezposelni minister.

Objavljeno
10. november 2011 17.16
Posodobljeno
10. november 2011 18.08
K. K.
K. K.

LJUBLJANA – Eden glavnih kandidatov za bodočega predsednika vlade Gregor Virant je po odhodu z ministrskega položaja – čeprav se prodaja za nov politični obraz, je za njim že štiriletni mandat na položaju ministra za javno upravo – vse leto vlekel nadomestilo. Po podatkih, ki smo jih dobili od vladnega urada za komuniciranje že leta 2009, je denimo takoj po sestopu z oblasti, decembra 2008, Virant iz državnega proračuna prejel na račun 3165,60 evra. Bruto pa je tisti mesec davkoplačevalce stal 5787,06 evra.

Takoj so ga 'začopatili'

Iz Virantovega štaba so nam posredovali njegovo dohodninsko napoved, iz katere lahko razberemo, da je Virant v letu 2009, ko je iz proračuna prejemal nadomestilo za brezposelne ministre, skupaj 66.175 evrov, zaslužil še 95 tisočakov s svetovalnimi pogodbami. Da veliko svetuje v tujini, se je na začetku letošnjega oktobra pohvalil tudi v našem časopisu: »Najela so me tuja podjetja, italijanska, španska, švedska in nemška, ki so dobila projekte razvojne pomoči v teh državah na evropskih javnih razpisih. Vladam pomagam s svojim znanjem, med drugim poskušam prenesti dobre slovenske prakse v te dežele.« In še: »Leta 2007 je bila Slovenija druga najboljša država v EU na področju e-uprave. Očitno so tuja podjetja videla te rezultate in me takoj začopatila, ko sem končal ministrski mandat.« Ko mu je usahnilo nadomestilo, je njegov prihodek padel, iz napovedi za leto 2010 razberemo, da je s plačo in nadomestili zaslužil 27.000, s pogodbami pa 106.000 evrov.

Avtor etičnega kodeksa

V uredništvu hranimo še dokument, ki so nam ga iz vladnega urada za komuniciranje posredovali na začetku leta 2009. Pod dokumentom iz 15. oktobra 2008 se je podpisal minister Virant, ki pojasnjuje, da se ima minister po prenehanju mandata pravico v treh mesecih vrniti k delodajalcu, v času do vrnitve pa prejema nadomestilo v višini plače. Če se ne more vrniti na prejšnje delo ali najti službe, pa ima pravico do nadomestila plače v višini plače, dokler si ne najde službe, a največ eno leto. Ker je Virant tudi avtor kodeksa v javni upravi, se številni sprašujejo, ali je etično od davkoplačevalcev srkati denar, hkrati pa služiti z referenco domače vlade po tujih državah.

Drago Kos je sicer, ko je bil še predsednik protikorupcijske komisije, podal mnenje v prid Virantu in presodil, da njegovo ravnanje ne ustreza definiciji korupcije.

V izjavi za televizijsko hišo POP TV je Virant dejal, da če ne bi bilo za družino, tega ne bi tega počel.