Volitve po meri Pirc Musarjeve

Terja razkritje virov o Jankovićevih finančnih transakcijah.

Objavljeno
07. november 2011 17.36
Posodobljeno
07. november 2011 21.30
Jadran Vatovec
Jadran Vatovec

LJUBLJANA – Urad informacijskega pooblaščenca, ki ga vodi Nataša Pirc Musar, je od nekaterih novinarjev TVS in POP TV zahteval, naj mu v petih dneh pojasnijo, kako in na podlagi katere pravne podlage so pridobili podatke o finančnih transakcijah sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki bo s svojo stranko sodeloval na decembrskih volitvah, do osebnih podatkov Damijana in Jureta Jankovića oziroma, če smo natančnejši, predvsem tistih, ki se nanašajo na Jureta, naj izročijo kopije vseh listin, ki so jih domnevno nezakonito objavljali (povzemali) v svojih prispevkih, ter naj razkrijejo, kdo so oziroma so bili njihovi viri.

Požareportu in Pro Plusu je urad informacijskega pooblaščenca izdal začasni odločbi o umiku spornih podatkov o Jankovićevih sinovih s spletne strani, nad obema in TVS pa so bili sproženi tudi inšpekcijski nadzori.

Kaj bo informacijska pooblaščenka storila z novinarji?

Najbrž ne bomo odkrivali tople vode, če si ob tem priznamo, da se človek ob takem ukrepanju nekega državnega organa začne spraševati, ali še živi v Sloveniji ali morda po novem v Siriji ali Iranu.

Kakor koli, na potezo informacijskega pooblaščenca so se s protestom odzvali le iz Združenja novinarjev in publicistov (ZNP), medtem ko se je Društvo novinarjev Slovenije (DNS), ne prvič, raje zavilo v molk.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Bomo videli, kako daleč si bo kljub vsemu upal iti informacijski pooblaščenec oziroma upala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.