Zares bi se zdaj, čisto na koncu, pogovarjal s socialnimi partnerji

Poziva jih, da naj predlagajo spremembe interventnega zakona, ki bi ga podprli.

Objavljeno
04. november 2011 13.36
Posodobljeno
04. november 2011 19.43
A. L.
A. L.

LJUBLJANA – Zaresovci pozivajo socialne partnerje, naj se opredelijo do nekoliko spremenjenega predlaganega interventnega zakona, predvsem pa, da tudi sami predlagajo take spremembe, ki jim ne bodo nasprotovali. Pavel Gantar iz Zaresa je namreč prepričan, da »bodo, v kolikor interventni zakon ne bi bil sprejet in uveljavljen do 1. januarja 2012, nastopile motnje pri izvrševanju proračuna za leto 2012, hkrati pa nekaterih valorizacij in novih pravic, ki bi se uveljavile s 1. januarja 2012, ne bo več mogoče spreminjati, vsaj ne za tekoče leto«.

Kolegiju predsednika Državnega zbora so Zaresovci že predlagali ponovni premislek o tem, ali naj se na eno od izrednih sej državnega zbora uvrsti nekoliko spremenjeni predlog zakona o interventnih ukrepih za leto 2012.

Raje milejše ukrepe sprejeti danes kot drastične jutri

Gantar pravi, da se v poslanski skupini Zares se zavedajo, da so ukrepi, ki jih predlaga interventni zakon, nepopularni in posegajo v legitimna pričakovanja javnih uslužbencev, upokojencev in drugih prejemnikov javnih sredstev: »Vseeno pa smo prepričani, da je bolje prej, torej še v tem mandatu državnega zbora, sprejeti nekoliko milejše ukrepe kot pa tiste, ki bodo sledili pozneje, če ne bo nič storjenega. S tem zakonom bi novi vladi, ki ne bo oblikovana pred začetkom leta 2012, dali nekaj manevrskega prostora, da v dogovoru s socialnimi partnerji poišče trajnejše in dolgoročno vzdržne rešitve.«

Gantar bo čakal na odzive do 9. novembra.