Zares: Janša bi varčeval le pri kavi in cvetličnih aranžmajih

Predlog SDS je premalo ambiciozen.

Objavljeno
15. november 2011 15.23
Posodobljeno
15. november 2011 18.00
M. U.
M. U.

LJUBLJANA – Potem ko je prvak SDS Janez Janša predlagal, da bi funkcionarske prejemke znižali za 10 odstotkov, so v Zaresu prepričani, da gre za predlog, ki pomeni le varčevanje pri kavi in cvetličnih aranžmajih.

Predlog SDS je premalo ambiciozen

Nekdanji predsednik parlamenta Pavel Gantar o predvolilnem učinku dodaja, da ima Janšev predlog tudi  postopkovno oviro. Kot je pojasnil, obravnava predloga po poslovniku državnega zbora ni mogoča, dokler je v obravnavi drug zakon, ki govori o istih družbenih razmerjih – to pa je predlog zakona o intervencijskih ukrepih za leto 2012. Torej predlog SDS za znižanje plač ne more biti obravnavan, dokler državni zbor na plenarni seji ne odloči o usodi interventnega zakona ali pa ga vlada umakne iz postopka.

150 milijonov prihranka

Ob tem Zaresov poslanec SDS predlaga, da bi intervencijski zakon vseeno uvrstili na izredno sejo in ga dopolnili z dopolnili, s katerimi bi preložili usklajevanje plač v javnem sektorju, pokojnin, socialnih transferjev in napredovanj v prihodnjem letu do sprejetja rebalansa proračuna oziroma najpozneje do 1. julija 2012 in da bi znižali plače javnih funkcionarjev za 10 odstotkov, z izjemo sodnikov – tem bi do sprejetja rebalansa oz. najpozneje do 1. julija samo zamrznili. Tako bi, ocenjuje Gantar, prihranili do 150 milijonov evrov.