Vrhniški župan prestal interpelacijo

Opozicija hotela odstaviti tudi poveljnika Civilne zaščite. Občinski svet: Za Kemis v občini ni več prostora.

Objavljeno
31. maj 2017 15.46
Stojan Jakin
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Vrhnika − Vrhniški župan Stojan Jakin in poveljnik vrhniške Civilne zaščite Viktor Razdrh sta prestala interpelacijo. Večina svetnikov je namreč na izredni seji z večino glasov zavrnila predlog opozicijskih svetnikov, da bi zaradi napak pri vodenju in sprejemanju nujnih ukrepov ob požaru v Kemisu morala odstopiti s svojih funkcij.

Na maratonski seji, ki je trajala kar sedem ur in petnajst minut (začela se je v torek ob 18. uri, končala pa v sredo ob 1.15), je svetnik Daniel Cukjati (SDS) v imenu svoje stranke in ob podpori NSi, SLS in Liste za razvoj vrhniškega podeželja predlagal, naj občinski svet pozove poveljnika Civilne zaščite Vrhnika Viktorja Razdrha in župana občine Vrhnika Stojana Jakina, da nemudoma odstopita s svojih položajev.

Želite le glave

V razpravi pred glasovanjem je Cukjati očital, da bi morala ob dejstvu, da je država ob požaru kolapsirala, vsaj vodja CZ Vrhnika in župan bolje poskrbeti za reševalne ekipe (gasilce) in ljudi. Predlagal je, naj oba odstopita, saj da sta izgubila zaupanje med ljudmi. Jakinu pa je navrgel še, da ni naredil vsega, da Kemisa ne bo več v občini, da mu je kril hrbet, minimaliziral pomen nesreče, hkrati pa ni zahteval ukrepov, da bi se obrata znebili.

Jakin je dejal, da ima čisto vest, da je takšen predlog pričakoval, a da je proti obema sklepoma. Jezno je še dodal, da smo po bitki lahko vsi generali, da imajo posamezniki vse gasilce, ki so rešili Vrhniko, za gumpce oziroma jih niti ne cenijo in nesrečo izkoriščajo za svojo promocijo.

Čeprav je svetnik, čigar sin je sodeloval pri gašenju, užaljeno dejal, da odstavljanje poveljnika CZ ni uperjeno proti gasilcem, temveč temu, da ti na požar ne bodo več poslani neopremljeni. In dodal, da je bilo na intervenciji skoraj 300 gasilcev in da jih je le peščica imela avtonomne dihalne sisteme, drugi pa navadne dihalne maske, zaradi česar bo njegov sin imel dolgoročne posledice. Prav tako je zanj nesprejemljivo, da so otroci smeli hoditi po Vrhniki že naslednji dan, in to kljub nemogočemu zraku. In da za odstavitev Razdrha in Jakina ne bo glasoval iz političnih razlogov, temveč zato, ker je nekdo gasilce zavestno poslal v nevarno situacijo.

Janez Kikelj (SD) pa je dejal, da gre za politično debato. »Analize akcije še ni, imamo le nekaj zelo različnih izjav, kar pomeni, da gre za ukrepe na prvo žogo. Taka sklepa sta preuranjena, kasneje ju še vedno lahko potrdimo. Sprašujem se, ali je odstavljanje poveljnika CZ v tem trenutku sploh pametno, kar se tiče župana, pa je enako, kot če bi pozvali k odstopu tudi ministrico za okolje. Hočete le glave,« je razložil Kikelj.

Glasovanje

Za poziv, naj odstopi poveljnik CZ Viktor Razdrh, je glasovalo sedem svetnikov, deset pa jih je bilo proti. Pri glasovanju o odstavljanju župana jih je bilo za njegov odstop šesterica, deset pa proti. Več pa jih je dejalo, da o tem ne bodo glasovali. V občinskem svetu sicer sedi 24 svetnikov, pri čemer ima županova lista Povezujemo Vrhniko kar osem svetnikov, SDS štiri, SMC tri, NSi, SD in Desus po dva, po enega pa SLS, Lista za razvoj vrhniškega podeželja in lista Solidarnost, za pravično družbo.

Sklepi občinskega sveta

Tik pred koncem seje so po usklajevanju podobnih predlogov svetniki soglasno sprejeli več sklepov, ki bodo zlasti državi in njenim organom predstavljali svojevrsten izziv in »popravni« izpit. Večina zahtev je namreč ultimativnih.

 

Med njimi je zagotovo najostrejši sklep, da občinski svet ugotavlja, da je lokacija, na kateri je Kemis, neprimerna za dejavnost zbiranja in ravnanja z nevarnimi odpadki in da zahteva, da se obrat premesti na drugo lokacijo zunaj občine Vrhnika. To namreč pomeni, da bi morala država Kemisu dovoliti le še odstranitev vseh strupenih snovi in ostankov pogorelega objekta, preklicati okoljevarstveno dovoljenje (OVD) in mu onemogočiti, da bi ga sploh lahko pridobival na novo. Ker pa je direktor Kemisa Emil Nanut že na izredni seji dal vedeti, da bi radi čim hitreje spet delali na pogorišču stare lokacije (seveda pod novimi strožjimi varnostnimi pogoji), je vprašanje, ali si bo Arso upal izpeljati postopek odvzema OVD do konca ali ne. Navsezadnje je država prek Kapitalske družbe (KAD) največja lastnica Gorenja, d. d., in torej tudi njene hčerinske firme Kemis.

Precej zoprn je tudi sklep, naj vlada za odpravo posledic ekološke katastrofe občini Vrhnika zagotovi potreben denar, nudi vso podporo pri pridobivanju informacij in podatkov ter pospeši postopke za reševanje okoljske problematike na Vrhniki. Pri tem so imeli v mislih tudi preveritev dveh drugih potencialnih »ekoloških bomb« v občini – to je Unichema in Hamexa. Prvo podjetje se ukvarja s proizvodnjo gnojil in pesticidov, drugo pa s proivodnjo pirotehničnih izdelkov.

Komisija za nadzor

Sicer pa od Gorenja in Kemisa zahtevajo, da takoj zagotovita denar za odpravo posledic požara in povzročene škode, od ministrstva za okolje in prostor pa, da zagotovi nadzor nad ustreznostjo izvajanja ukrepov za sanacijo posledic požara in ukrepov, potrebnih za spremljanje in odpravo zdravstvenih posledic ljudi in okoljskih posledic v Kemisu. Od nje zahtevajo, da takoj ustanovi komisijo, v kateri bodo poleg strokovnjakov iz njenih institucij tudi predstavniki civilne iniciative in vrhniškega občinskega sveta.