Assange je Guardian obtožil zlonamernega razkrivanja informacij

Ustanovitelj spletnega portala WikiLeaks Julian Assange je potožil, da so v britanskem časopisu Guardian zlonamerno razkrili dokumente švedskega tožilstva. V intervjuju za časnik The Times je izjavil, da so objavili dele policijskega poročila, ki nanj mečejo slabo luč.

Objavljeno
21. december 2010 17.07
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
London - Julian Assange trdi, da so švedske oblasti britanskemu časniku Guardian posredovale dokumente, ki razkrivajo obtožbe na njegov račun, da bi ga očrnile in spodkopale njegova prizadevanja za izpustitev proti plačilu varščine. »Nekdo na oblasti očitno hoče, da bi Julian ostal v zaporu,« pravi.

Deset dni na Švedskem: obtožbe proti Julianu Assangeu

Guardian je v članku, ki ga je objavil pretekli konec tedna, zapisal, da originalni dokumenti švedskega tožilstva na novo osvetljujejo primer Juliana Assangea. Osredotočajo se predvsem na deset dni v avgustu, ki jih je Assange preživel na Švedskem.

Ena izmed žensk, ki urednika portala WikiLeaks obtožujeta spolnega napada, gospodična A, je policiji povedala, da je organizirala Assangeov prihod in mu omogočila bivanje v svojem stanovanju, ker naj je takrat ne bi bilo tam. Assange je prispel v sredo, enajstega avgusta, ona pa se je predčasno vrnila v petek, trinajstega. Skupaj sta se odpravila na večerjo in se nato vrnila v stanovanje.

Policiji je povedala, da jo je ob vrnitvi v stanovanje Assange začel božati po nogah, nato pa je z nje potegnil oblačila in ji strgal ogrlico. Kot je dejala, se je poskušala obleči, saj so se stvari odvijale prehitro in ji ni bilo prijetno, vendar pa ji Assange vztrajal in jo znova slekel. Gospodična A je policiji povedala, da ni hotela iti dlje, toda bilo je že prepozno, saj da je tako dolgo »sodelovala«, zato je Assangeu dovolila, da jo je slekel. Zatem je ugotovila, da hoče imeti nezaščitene spolne odnose. Policiji je povedala, da je večkrat poskušala seči po kondomu, vendar ji je Assange to vselej preprečil. Kasneje se je strinjal, da uporabita kondom, toda po njenih besedah je »nekaj naredil«, zaradi česar se je kondom strgal. Ko so ga kasneje zaslišali na policijski postaji v Stockholmu, je Assange potrdil, da je imel z gospodično A spolne odnose, vendar pa je zatrdil, da kondoma ni strgal. Policiji je povedal, da je v postelji gospodične A spal še več teden, vendar ni nikoli omenila strganega kondoma.

Naslednje jutro je Assange nastopil na seminarju, ki ga je organizirala gospodična A. Slednjo je tam nagovorila gospodična W, ki jo je vprašala, ali se lahko seminarja udeleži. Obe ženski sta se skupaj s še nekaj osebami Assangeu kasneje pridružili pri kosilu. Tega je ustanovitelj Wikileaksa zapustil skupaj z gospodično W. Šla sta kino, kjer sta sedla v zadnjo vrsto. Assange je gospodično W tam poljubil in jo otipaval, čemur pa ni nasprotovala.

Tisti večer je gospodična A v svojem stanovanju Assangeu pripravila zabavo, med katero je eni izmed prijateljic, ki ji je Guardian nadel ime Monica, povedala za nezaščiten spolni odnos. Monica je policiji kasneje dejala, da kljub temu, da je Assange še vedno prebival v stanovanju njene prijateljice, spolnih odnosov nista imela, saj se ni počutila varno.

Naslednji dan se je z Assangeom srečala gospodična W. Odpravila sta se do njenega stanovanja, kjer sta se zapletla, vendar pa Assange ni želel uporabiti kondoma. Ona se je zato umaknila, nakar je Assange izgubil zanimanje in je zaspal. Ponoči sta se oba zbudila in potem, ko ga je prepričala, da uporabi kondom, imela spolne odnose. Zgodaj naslednje jutro se je gospodična W odpravila po zajtrk, nato pa se je vrnila in zaspala poleg Assangea. Gospodična W trdi, da se je zbudila medtem, ko je imel Assange z njo znova spolni odnos. Tedaj ga je vprašala, ali je uporabil kondom, na kar ji je odgovoril, da ne. »Upam, da nimaš virusa HIV,« je nato dejala. Odgovoril ji je, da »seveda ne«. Kot je povedala policiji, vprašanja ni ponovila, ker je Assangea že celo noč prigovarjala k uporabi kondoma. Naslednji dan je kupila jutranjo tabletko in šla na testiranje za spolno prenosljive bolezni.

V sredo, 18. avgusta, je gospodična A skupnemu prijatelju, ki ga je Guardian poimenoval Harold, povedala, da Assange ne želi zapustiti njenega stanovanja. Harold je o tem povprašal Assangea, ki je bil nad vprašanjem presenečen, saj ga gospodična A ni prosila, naj odide. Naslednjega dne je gospodična A poklicala Harolda in mu zaupala vse, nakar se je skupni prijatelj dvojice znova soočil z Assangeom, ki je bil nad obtožbami šokiran in jih je zanikal.

Do petka, 20. avgusta, je gospodična W poiskala gospodično A in jo prosila za pomoč pri iskanju Assangea. Ženski sta se srečali in izmenjali zgodbe. Assangea sta večkrat prosili, naj opravi testiranje za spolno prenosljive bolezni, kar je zavrnil. Ko je v petek popoldne končno pristal na test, je bila klinika že zaprta.

Gospodična A je Harolda nato obvestila, da sta bili z gospodično W že na policiji, kjer so jim povedali, da Assangea ne morejo prisiliti, naj se testira, ampak morajo izjave najprej posredovati tožilstvu. Še isto noč je zgodba pricurljala do švedskega časnika Expressen, Assangea pa so naslednji dan že spraševali za odziv. Na Twitterju je objavil: »Posvarili so nas, naj pričakujemo umazane trike. Tukaj vidimo prvega.«

Gre za del večjega načrta?


Kot smo že poročali, ustanovitelj WikiLeaksa navedbe švedskega tožilstva zanika, Assangeovi podporniki pa ženski, ki ga bremenita spolnega napada, obtožujejo zlonamernosti ali vpletenosti v zaroto. Tudi Assangeov zagovornik Mark Stephens obtožbe pripisuje »temnim silam«. »Po tem, kar smo videli, lahko domnevamo, da gre za del večjega načrta,« pravi.

Stephens poleg tega vztraja, da obtožbe niso kredibilne, zaradi česar jih je švedsko višje tožilstvo enkrat že zavrnilo. Po njegovih besedah je gospodična A na Twitterju objavila tudi dve sporočili, s katerimi jih je zanikala. »Obe sta sporazumno pristali na spolne odnose z gospodom Assangeom. Prijavili nista nikakršnih fizičnih poškodb. Prva se ni pritožila šest dni (med tem časom je Assangea gostila v stanovanju in o njem govorila kot o prijatelju), dokler ni ugotovila, da je noč preživel tudi z drugo,« pravi Stephens. »Tudi druga pritožnica ga ni prijavila več dni, dokler ni izvedela za prvo žensko,« dodaja.

Tudi Assange, ki meni, da je postopek proti njem politično motiviran, ponuja različico dogodkov. Kot pravi, je možno, da so obtožbe vzniknile potem, ko sta se ženski odpravili na policijo, saj ju je zajel strah, da sta se nalezli spolno prenosljive bolezni. Na policiji, kamor sta se obrnili po nasvet, so ju prepričali, da vložita obtožnici. Kot dodaja, nekateri namigujejo, da sta ženski tako izkoristi luknjo v švedskem sistemu, po kateri ju ne morejo obtožiti lažne prijave, če sta se na policijo obrnili zgolj po nasvet.