Nekdanji zaveznik: Assange genialen, a paranoičen in željan oblasti

Julian Assange, ustanovitelj spletne strani WikiLeaks, je na lastni koži občutil, kako nedobrodošlo je razkrivanje informacij, za katere bi raje videl, da ostanejo skrite. Njegov nekdanji zaveznik Daniel Domscheit-Berg je namreč razkril nekaj skrivnosti iz življenja kontroverznega Avstralca in njegovega spletnega portala.

Objavljeno
10. februar 2011 15.58
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Berlin - Nekdanji drugi človek spletne strani WikiLeaks Domscheit-Berg je v knjigi z naslovom Znotraj WikiLeaksa: Moj čas z Julianom Assangom in najnevarnejšo spletno stranjo na svetu (Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website) menda razkril vse. »Ko se je Julian odločil, da bo v javnosti narobe predstavil razmere, ki so spremljale moj odhod, in me je začel diskreditirati s polresnicami in lažmi, sem se odločil, da bom nekaj dejstev pojasnil,« je dejal Domscheit-Berg, ki je pred časom lansiral konkurenčno spletno stran OpenLeaks.

V knjigi piše tako o svojem navdušenju nad spektakularnim dosežkom WikiLeaksa, kot tudi o svojem razočaranju nad Assangom, ki ga je označil za genialnega, toda paranoičnega, megalomanskega in željnega oblasti. »Knjiga pripoveduje o mojem času pri WikiLeaksu, vključno z vsemi vzponi in padci v njegovem razvoju,« je Domscheit-Berg povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. »WikiLeaks je bledolične računalniške piflarje, katerih briljantnosti ne bi nikoli opazili, spremenil v javne osebe, ki politikom, direktorjem in vojaškim poveljnikom po vsem svetu naganjajo strah v kosti,« piše v knjigi. Kot je dodal nekdanji Assangov zaveznik, knjiga pripoveduje o številnih pozitivnih zgodbah, v njej pa je tudi veliko kritike.

Wikileaksova prvotna naloga, da nadzoruje kanale moči in ustvari transparentnost, kjer je ni, se je namreč po besedah Domscheit-Berga sprevrgla v nekaj popolnoma drugega, skupino pa so pokvarile korupcija, moč in skrivnostnost. Domscheit-Berg je v pogovoru za ameriško tiskovno agencijo AP še dejal, da je Assange postal točno tista oseba, ki jo prezira in proti kateri se je včasih hotel boriti.

V knjigi, ki jo bodo v petek izdali v Nemčiji, Avstraliji, Južni Koreji, Veliki Britaniji in še 12 drugih državah, medtem ko jo bodo v Združenih državah Amerike objavili štiri dni kasneje, na Japonskem, v Braziliji in Rusiji pa še nekaj dni zatem, Domscheit-Berg piše tudi o trenjih, ki so privedla do njegovega odhoda. Pojavili so se namreč spori glede denarja, pomanjkanja transparentnosti in Assangovih teorij zarote. Ustanovitelj WikiLeaksa je bil prepričan, »da se ne bomo mogli brez strahu sprehoditi po ulici, da bodo našo pošto in prtljago skenirali, da se moramo potuhniti ... da potrebujemo neprebojne jopiče,« piše Domscheit-Berg.

Do ločitve je sicer prišlo septembra lani, potem ko je Domscheit-Berg podvomil v Assangove voditeljske sposobnosti. Nekdanji predstavnik za stike z javnostmi, ki se je takrat predstavljal kot Daniel Schmitt, trdi, da je moral WikiLeaks zapustiti ravno zaradi tega, kar pa Assange javno zanika. Ob odhodu je Domscheit-Berg dejal, da se Assange vede avtokratsko in da celotna organizacija postaja izredno skrivnostna, kar je ironično za skupino, ki se je v imenu iskrenosti podala na pravi križarski pohod.

Spletno stran WikiLeaks so ustanovili leta 2006, pozornost svetovne javnosti pa se je nanjo usmerila lani, ko je objavila videoposnetek napada ameriškega helikopterja, v katerem je umrl novinar britanske tiskovne agencije Reuters. Kasneje je objavila več tisoč zaupnih dokumentov ameriške vojske o vojni v Iraku in Afganistanu, zatem pa še zaupne ameriške diplomatske depeše, zaradi česar so številni ameriški diplomati močno zardevali. Vse to je 39-letnemu Assangu prineslo veliko medijske pozornosti in status svetovnega zvezdnika, pa tudi precejšnje število sovražnikov.

Domscheit-Berg je nekaj pikrih besed izrekel tudi na račun Assangovega odnosa do žensk. »Julianov glavni kriterij za žensko je preprost - biti mora mlada, najbolje mlajša od 22 let. Brez vprašanja se seveda razume, da ga ne sme veliko spraševati. 'Zavedati se mora svoje vloge ženske,' je pogosto rekel.« Domscheit-Berg je še dodal, da se je Assange pogosto hvalil koliko otrok je že zapodil. »Če skrbi za katerega izmed teh domnevnih otrok oziroma če sploh obstajajo je seveda že druga zgodba.«

Na njegove besede se še nista odzvala ne Assange ne WikiLeaks.