Sodišče bo razsodbo o izročitvi Assangea sporočilo 24. februarja

Ustanovitelj spletnega portala WikiLeaks Julian Assange se je skupaj z odvetniki znova pojavil na londonskem sodišču, kjer je potekal še zadnji dan zaslišanja o njegovi morebitni izročitvi švedskim oblastem. Sodišče bo svojo razsodbo razglasilo 24. februarja.

Objavljeno
11. februar 2011 14.50
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
London, Brisbane - Švedsko sodišče želi Assangea zaslišati zaradi domnevnega spolnega napada na dve ženski, kar pa ustanovitelj WikiLeaksa zanika. Trdi, da je poteza politično motivirana. Švedska se je za pregon namreč odločila le nekaj dni po tem, ko je WikiLeaks začel objavljati zaupne ameriške depeše.

Assange je v ponedeljek, ob koncu prvega dne zaslišanja dejal, da so »črno skrinjico« obtožb proti njemu naposled odprli. »Na zunanji strani te skrinjice je pisalo posilstvo. Ta skrinja je zdaj zaradi javnega sodnega procesa odprta. Upam, da bom v naslednjih dneh dokazal, da je skrinja pravzaprav prazna in da nima ničesar opraviti z besedo zapisano na zunanji strani,« je dejal.

Assangova mati ostro o avstralski vladi


Mati ustanovitelja spletne strani WikiLeaks pa je avstralske oblasti danes obtožila, da so njenega sina pustile na cedilu. Kot je dejala Christine Assange, avstralski zunanji minister Kevin Rudd ni izpolnil obljube o diplomatski pomoči njenemu sinu, ki si še vedno prizadeva, da ga britanske oblasti ne bi izročile Švedski.

»Julian ni dobil niti prenosnega računalnika, ki ste mu ga javno obljubili in ki ga je potreboval med priporom v zaporu Wandsworth,« je mati ustanovitelja WikiLeaksa zapisala v pismu, ki ga je v Ruddovo pisarno v Brisbanu dostavila osebno. »Kolikor vem pri Švedski niste protestirala zaradi zlorab pravic mojega sina, niti niste pri Združenih državah protestirali zaradi hujskanja k njegovi ugrabitvi in umoru,« je zapisala. Avstralskega zunanjega ministra je pozvala k odstopu, če švedskih oblasti ne bo pozval, da zaustavijo postopek izročitve, in od ameriških oblasti zahteval, da kazensko preganjajo vse, ki grozijo njenemu sinu.

Christine Assange se je v pismu obregnila tudi ob danes izdano knjigo Assangovega nekdanjega zaveznika in sodelavca Daniela Domscheit-Berga, z naslovom Znotraj WikiLeaksa: Moj čas z Julianom Assangom in najnevarnejšo spletno stranjo na svetu. Za Domscheit-Berga, ki v knjigi Assanga opisuje kot genialnega, toda paranoičnega in megalomanskega človeka, čigar higiena in prehranjevalne navade nakazujejo, da so ga vzgojili volkovi, ne ljudje, je Christine Assange tako dejala, da mu gre samo za denar.

Assange avstralske oblasti prosil za pomoč

Julian Assange je avstralske oblasti prejšnji teden prosil za pomoč. Avstralsko premierko Julio Gillard je tako pozval, naj mu pomaga, da se vrne v domovino. »Zvrstila se je vrsta nezaslišanih in nelegalnih pozivov k umoru mene in mojega osebja, ki očitno pozivajo k nasilju, avstralska vlada pa je tovrstno vedenje s svojo diplomatsko molčečnostjo preprosto spregledala,« je dejal. »Julia Gillard bi si morala aktivno prizadevati, da bi me pripeljala domov in zaščitila naše ljudi. Morala bi stopiti v stik z ameriškim veleposlaništvom in zahtevati, da se umaknejo,« je dodal.