»Švedski tožilci so v primeru zoper Assangea zagrešili več resnih nepravilnosti«

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange danes na sodišču v Londonu nadaljuje boj zoper izročitev Švedski zaradi suma posilstva in spolnega nasilja. Med zaslišanjem je priča obrambe, nekdanji glavni švedski tožilec Sven-Erik Alhem poudaril, da so švedski tožilci v primeru zoper Assangea zagrešili več resnih nepravilnosti.

Objavljeno
08. februar 2011 16.59
Ti. Kr., delo.si
Ti. Kr., delo.si
London - Kot je med zaslišanjem pojasnil Sven-Erik Alhem, bi morala biti švedska tožilka Marianne Ny "prepričana, da bo Assange lahko podal svojo različico dogodkov v podrobnostih", poroča ameriška tiskovna agencija AP. Alhem je po poročanju BBC še menil, da je bilo izredno čudno, da niso poskušali izvedeti Assangeove različice zgodbe.

Po mnenju Alhema je sicer bilo tudi "nenavadno", da je švedsko tožilstvo dopustilo, da je Assangeovo ime prišlo v javnost. Na Švedskem namreč sodni procesi, ki obravnavajo posilstva, potekajo za zaprtimi vrati, piše STA. Alhem je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tudi poudaril, da ni potrebe po izročitvi Assangea Švedski, saj lahko pogovor z njim izvedejo tudi prek video konference. "Ne razumem, zakaj ne morete Assangea zaslišati v tej državi, če so britanske oblasti takšno zaslišanje dovolile," je poudaril Alhem.

Assangeovi odvetniki so medtem danes poudarjali, da mora morebitno zaslišanje s strani Švedske potekati pred očmi javnosti, saj po njihovem mnenju Assange med procesom za zaprtimi vrati na Švedskem ne bi bil deležen pravičnega sojenja.

Britanska odvetnica, ki predstavlja Švedsko, Clare Montgomery, jim je odgovorila, da se na Švedskem zaslišanja v nekaterih primerih izvajajo za zaprtimi vrati, pogosto pa so dokazi objavljeni po procesu in predstavljeni v razsodbi. Po njenih besedah je švedska tožilka Ny izdala zaporni nalog za Assangea šele po neuspešnih pozivih, da se dogovorijo za izvedbo njegovega zaslišanja. V dokumentu, ki ga je Montgomeryjeva prebrala na sodišču, piše, da je Ny poudarila, "da bi moralo biti Assangeu kristalno jasno ... da bi izredno radi z njim opravili pogovor", vendar se niso uspeli dogovoriti, piše STA.

V pisni izjavi sodišču pa je švedski odvetnik Assangea Bjorn Hurtig poudaril, da so obtožbe proti njegovi stranki "najšibkejše, kar jih je kdaj videl v svoji profesionalni karieri", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po mnenju Hurtiga, ki naj bi danes pred sodiščem tudi pričal, je obravnava Assangea s strani švedskega sodišča "nezaslišana".

Po poročanju dpa odločitev sodišča o izročitvi Assangea Švedski danes ni verjetna. Nadaljevanje dvodnevnega zaslišanja so nato danes preložili na petek. Po poročanju AFP je sicer moč pričakovati, da razsodba ne bo znana v petek, ampak šele pozneje.

Assange sicer meni, da so obtožbe o posilstvu in spolnemu nasilju izmišljene in da je do njih prišlo zgolj zato, da bi ga kasneje zaradi objav zaupnih diplomatskih depeš na WikiLeaksu predali ZDA. Prejšnji teden je prvič za pomoč zaprosil tudi avstralsko premierko Julio Gillard, naj ga kot avstralskega državljana zaščiti, še piše STA.