WikiLeaks: Al Kaida poskuša izdelati umazane bombe

Teroristična mreža Al Kaida se poskuša dokopati do jedrskega materiala in na svojo stran pridobiti malopridne znanstvenike, ki bi ji pomagali pri izdelavi umazane bombe, razkrivajo zaupni dokumenti, ki jih je danes objavil britanski časnik Telegraph.

Objavljeno
02. februar 2011 14.01
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
London - Diplomatske depeše, ki jih je pridobila spletna stran WikiLeaks, po pisanju STA razkrivajo, da so predstavniki obveščevalnih služb na srečanju zveze Nato januarja 2009 opozorili, da Al Kaida načrtuje izdelavo »umazanih radioaktivnih improviziranih eksplozivnih naprav«. Provizorične jedrske bombe, ki bi jih teroristi lahko uporabili za napade na tuje vojake v Afganistanu, bi onesnažile okolico za mnogo let.

Depeše tudi razkrivajo, da so obveščevalci na podlagi Al Kaidinih dokumentov, najdenih leta 2007, ugotovili, da je njen biološki program precej bolj napreden, kot so domnevali do takrat, piše STA. Ameriške varnostne oblasti so leta 2008 opozorile, da imajo teroristi »tehnične sposobnosti za izdelavo eksplozivne naprave, ki ne bo le navadna umazana bomba«.

Dokumenti po pisanju STA opisujejo tudi poskuse tihotapljenja nevarnega materiala. Tako naj bi na vlaku na kazahstansko-ruski meji našli radioaktiven material, medtem ko naj bi nek preprodajalec v Lizboni poskušal prodati radioaktivne ploščice, ukradene v Černobilu.