WikiLeaks nominiran za Nobelovo nagrado za mir

Norveški poslanec Snorre Valen je spletno stran WikiLeaks predlagal za Nobelovo nagrado za leto 2011. »WikiLeaks je dal enega najpomembnejših prispevkov k svobodi govora in transparentnosti v tem stoletju,« je svoj predlog pojasnil Valen.

Objavljeno
02. februar 2011 13.55
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Oslo -  Po pisanju STA je omenil tudi vlogo WikiLeaksa pri razkritju bogastva strmoglavljenega tunizijskega predsednika Zina El Abidina Ben Alija in njegove družine, kar je še podžgalo protestnike, ki so ga nato izgnali iz države.

Član Socialistične leve stranke, ki je del vladajoče rdeče-zelene koalicije, je opozoril tudi na objavo dokumentov, povezanih s korupcijo v vladah in korporacijah, kot tudi »nezakonitim nadzorom, vojnimi zločini in mučenjem, za katerim stojijo številne države«.

Nobelov odbor po pisanju STA predlagateljem nominacij sicer svetuje, naj ne razkrijejo vnaprej svojih predlogov. Tega jim nihče ne prepoveduje, zato se pred razglasitvijo zmagovalca pojavljajo številna ugibanja o možnih dobitnikih prestižne nagrade. Rok za oddajo nominacij se je iztekel v torek, Nobelov odbor pa srečnega dobitnika razglasi oktobra, še piše STA.