500 »električnih« kilometrov z enim polnjenjem

Cilj projekta Eurolis je akumulator za električna vozila, ki bo tri- do štirikrat zmogljivejši in polovico cenejši od sedanjega.

Objavljeno
04. oktober 2012 14.17
press_polnilna postaja
I. K., Znanost
I. K., Znanost

 Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani danes poteka predstavitvena konferenca, s katero so uradno začeli z enim pomembnejših projektov na področju baterij, financiranih s strani evropske komisije. Projekt Eurolis bo koordiniral Kemijski inštitut, s čimer je slovenska znanost dobila izjemno priznanje.

Cilj projekta je akumulator za električna vozila, ki bo tri- do štirikrat zmogljivejši in polovico cenejši od sedanjega, tako da bo z enim polnjenjem električni avto lahko prevozil 500 kilometrov.

Vrednost celotnega projekta je 3,77 milijona evrov, v njem pa sodeluje pestra mednarodna druščina raziskovalnih in industrijskih partnerjev.

Projekt je financiran v sklopu javno-zasebnega partnerstva v okviru pobude zeleni avto (Green Car Initiative) in združuje sedem raziskovalnih inštitucij ter univerz iz Slovenije, Francije, Nemčije, Švedske in Italije, slovenski raziskovalno-industrijski konzorcij Center odličnosti za nizkoogljične tehnologije (CO NOT) ter štiri evropske industrijske partnerje (Renault, Volvo technologies, SAFT in Solvionic).

Kemijski inštitut je v zelo kratkem času končal pogajanja in podpisal pogodbo, ki omogoča začetek financiranja samo pol leta po prvih odzivih evropske komisije, kar kaže na relevantnost baterijskega področja za nadaljnji razvoj gospodarstva EU.