Android postaja zmeda

Google na nekaj mesecev izdaja nove različice operacijskega sistema, vendar jih niso deležni vsi uporabniki androidnih telefonov.

Objavljeno
01. marec 2011 10.32
Matjaž Ropret, infoteh
Matjaž Ropret, infoteh
Skrajni čas je, da Google začne delati red. Njegov mobilni operacijski sistem android res pridobiva tržni delež, saj ima očitne prednosti, toda marsikaterega uporabnika utegnejo poteze proizvajalcev telefonov v prihodnje odvrniti od njega. Težava je v tem, da Google precej pogosto (na nekaj mesecev) izdaja nove različice, ki pa jih nikakor niso deležni vsi uporabniki androidnih telefonov. Celo pri novih je postala glavna informacija, katero različico poganjajo.

Čisto drugače je pri ostalih platformah, saj vsi z iphoni, nokiami s symbianom in napravami z windows phone 7 lahko nadgradijo svoje telefone.

Androida skoraj noben proizvajalec ne pusti v izvirni obliki, temveč vsi po vrsti spreminjajo uporabniški vmesnik in podobo aplikacij, s čimer se poskušajo razlikovati od drugih in ponuditi uporabniku »nekaj več«. Deloma jim to uspeva, saj je android kljub temu, da je prilezel že do različice 2.3 (za tablice že do 3.0), na nekaterih področjih še precej uboren.

Glasbeni in video predvajalniki in aplikacija za fotografiranje nujno potrebujejo dodatne zmožnosti, ki jih večina proizvajalcev tudi doda. Toda posledica tega je, da so nadgradenj takoj deležni le »pravi« Googlovi modeli, kot sta nexus one in nexus S, medtem ko morajo za vse druge nadgradnje prilagoditi proizvajalci. In skoraj vsi po vrsti imajo s tem težave, zavlačujejo ali na nekatere modele preprosto pozabijo.

»Pred nadgradnjo je Samsung skrbno preučil vse sistemske zahteve, omejitev platform in s tem povezanih partnerskih vprašanj,« so na vprašanje, kako se odločajo o nadgradnjah, odgovorili s slovenske podružnice Samsunga. Na dodatno vprašanje, ali si lahko lastniki modelov z androidom 2.2 (kot je tudi tokrat preizkušeni galaxy 551) obetajo nadaljnje nadgradnje, so dali še bolj nedoločen odgovor, češ da tesno sodelujejo z operaterji in razvijalci operacijskih sistemov, »da bi zagotovili najboljše možnosti nadgradnje in izkušnje za uporabnike«. In nazadnje povedali, da se še odločajo, kateri modeli bodo deležni novih različic in kateri ne.

Na HTC-ju so povedali, da je treba vsako nadgradnjo dodobra preizkusiti in da ni nujno, da nova različica sploh prinese kakšno dodano vrednost za uporabnike. Še manj so povedali pri Sony Ericssonu, kjer so se zatekli k nekomentiranju in pojasnjevanju, da telefone prilagajajo vsakemu operaterju posebej, zaradi česar so potrebna – dodatna testiranja. Zagotovo pa je nenadgrajevanje modelov, ki niso več aktualni, tudi del taktike, kako uporabnike prisiliti v čimprejšnji nakup sodobnejšega telefona.

Uporabniki medtem zasipajo spletne forume z jeznimi zapisi, udrihajo čez tega ali onega proizvajalca in se zatekajo k rešitvam, ki jim jih ponuja razvijalska skupnost. Kar pomeni nameščanje neuradne programske opreme na telefone. To sicer večinoma izniči garancijo, toda prinese vse dodatne funkcije novih različic, pogosto tudi manj neuporabnih programov in večjo hitrost delovanja. Tako po zadnjih podatkih Googla velika večina uporabnikov še vedno (neprostovoljno) vztraja pri različici 2.1 ali še starejši. Spletni velikan bo moral iznajti način, kako nadgradnje hitreje in pogosteje dajati na voljo uporabnikom, saj androidni svet postaja vse večja goščava, v kateri se komaj še kdo znajde.