Apek ukinja primerjalnik naročniških paketov

Na prenovljenem portalu komuniciraj.eu bo le še seznam vseh operaterjev in paketov, brez možnosti preračuna.

Objavljeno
01. junij 2013 17.13
ropret*LTE
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh
Spletni primerjalnik cene telekomunikacijskih storitev na naslovu www.komuniciraj.eu je pred leti ugasnil, prenovljenega pa Agencija za pošto in elektronske komunikcije še ni vključila, čeprav je že dolgo pripravljen. Vmes so ga bistveno osiromašili in delno obogatili.

Spletni portal komuniciraj.eu je nehal delovati že pred dvema letoma in tudi zadnje mesece delovanja je bil pretežno neuporaben, saj uporabnikom ni dajal pravih izračunov. Njegov namen je bil razmeroma preprost, vendar uresničitev še zdaleč ni tako trivialna. Poskušal je namreč uporabniki telekomunikacijskih storitev predlagati zanj najbolj ugodbe naročniške (ali predplačniške) pakete, pač glede na njegov vzorec uporabe. V Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek) so sklenili portal prenoviti, vendar projekt zamuja in kot vse kaže bo izgubil tudi svojo glavno funkcionalnost.

V Apeku so potrdili naše neuradne informacije, da so funkcionalnost primerjave cen oz. paketov izločili. Njihovo pojasnilo je tako: »Portal je bil prvotno zasnovan tako, da je omogočal tudi primerjavo storitev oz. paketov. Ob testiranju in ob pogovorih z operaterji pa se je pokazalo, da bo navkljub dobri volji izvajalca zelo težko dolgoročno zagotavljati realno primerjavo med paketi. Čeprav lahko posamezen paket enega operaterja vključuje enake storitve kot paket drugega operaterja, so lahko med njima pomembne razlike, ki jih je težko poenotiti na skupni imenovalec. Navkljub uporabi kompleksnih algoritmov bi lahko ob primerjavi in razvrščanju prišlo do nenamernega zavajanja uporabnikov, kar pa ni naš namen. Operaterji namreč vseskozi iščejo inovativne rešitve pri oblikovanju paketov, na kar agencija nima vpliva in bi morala posledično vseskozi popravljati algoritme in kodo aplikacije, za kar pa nima niti človeških niti finančnih virov.«

Strinjamo se, da je primerjanje paketov danes zelo težavno, saj jih vsak operater oblikuje drugače, časi, ko je obstajala jasna cena za vsako storitev (minute klica, sms-a, megabajta podatkov, ...) so minili. Vendar pa me menimo, da če kdo, potem bi lahko regulator poskrbel za z ustreznimi algoritmi podprt primerjalnik, ki bi omogočal, da iz vse te paketne solate izluščimo tiste ponudbe, ki nam najbolj ustrezajo.

Bo pa portal komuniciraj.eu po napovedih Apeka omogočal domače merjenje hitrosti internetne povezave, vendar to šele pripravljajo. Sam portal bi moral zaživeti že pred približno letom in pol, vendar so menjavi direktorja Apeka začetek njegovega delovanja zamaknili, menda tudi zaradi izločitve primerjalnika paketov. Na portalu, delovati naj bi začel čez en mesec, bo tako le še seznam vseh operaterjev in njihove ponudbe.