Apple lansira iPhone 5S in 5C in nov iOS 7

Prvič predstavljena dva nova iPhona naenkrat. Na vrhu je 5S, petica iz prodaje, namesto nje bo 5C, 4S ostaja.

Objavljeno
10. september 2013 22.09
APPLE-IPHONE/
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Novi paradni iPhone je 5S. Izgleda sicer povsem enako kot petica, razen da je drugačnih barv. Je pa precej sprememb znotraj.

Skoraj povsem enak lanskemu modelu pa je po specifikacijah novi iPhone 5C, vendar je na zunaj povsem drugačen, saj je oblečen v plastično ohišje v petih živih barvah.

Doslej je Apple nižje cenovne razrede vedno pokrival s starejšimi modeli iPhona. Tako sta bila doslej poleg petice v prodaji še 4S in štirica. Zdaj pa se bo petica že po enem letu poslovila, saj jo bo nadomestil iPhone 5c. To je pravzaprav v plastično (polikarbonatno) ohišje preoblečena petica. Z enakim zaslonom, enakim procesorjem (A6) in zadnjo kamero. Le sprednja kamera in nekaj malenkosti je izboljšanih. Na voljo bo v petih barvah – beli, rumeni, zeleni, modri in rožnati.

Cena za 5C bo v ZDA 99 dolarjev z vezavo za 16 GB model in 199 dolarjev z vezavo za 32 GB model. To so enake cene, kot če bi Apple v prodaji poleg 5S obdržal petico. Kar pomeni, da 5C verjetno ne bo poceni iPhone, ki so ga mnogi pričakovali in napovedovali. V prodaji še vedno ostaja 4S, ki bo v Ameriki z vezavo zastonj.

Novi 5S je na pogled (skoraj) enak kot petica, zaslon je še vedno velik 10,16 cm in ima enako ločljivost kot prej. So pa pri Applu znotraj spremenili tri ključne elemente.

Prvi je procesor A7, ki je 64-biten. Tako je iPhone 5S prvi mobilni telefon s 64-bitnim procesorjem. Apple napoveduje, da bo to pomenilo bistveno hitrejšo grafike za igre in podobno. V teoriji je prednost 64-bitnih procesorjev v tem, da lahko naslavljajo več pomnilnika, vendar Apple ni povedal, ali ima novi iPhone vgrajene štiri ali več gigabajtov pomnilnika. Za večino aplikacij se procesorski preskok verjetno ne bo poznal in tudi za grafiko na takšnem zaslonu verjetno ni potreben. Pričakujemo pa, da bo enak procesor imel tudi novi iPad.

Druga novost je fotoaparat/kamera. Fototipalo ima za 15 odstotkov večjo površino, kar je Applu omogočilo, da je povečal velikost točk, saj je teh še vedno osem milijonov. Tako je ena točka (piksel) velika 1,5 mikrona (mikrometra). Običajna telefonska fototipala imajo točke, velike okrog 1,1 mikrona. HTC-jev one pa ima tipalo s točkami, velikimi dva mikrona.

Skupaj z zaslonko f/2,2 (prej f/2,4) naj bi to omogočalo boljše fotografije v slabi svetlobi. Video del pa omogoča snemanje s 100 sličicami na sekundo (pri 720p), kar daje občutek počasnega posnetka.

Tretja novost je čitalec prstnih odtisov, vgrajen v obroček okrog gumba pod zaslonom. Služi odklepanju telefona in nasploh večji varnosti. Vsi prstni odtisi so menda kriptirani in nepridipravi ne bodo mogli priti do njih.

5S bo na voljo v srebrni, sivi in zlati barvi, v prodajo pa gre v 11 državah prihodnji petek, drugod kasneje. Za Slovenije zaenkrat ni podatka. V ZDA bodo cene: 199 dolarjev za 16 GB, 299 za 32 GB in 399 za 64 GB.

Že dva dni prej, se pravi v sredo, 18. septembra, pa bo na voljo novi operacijski sistem za Applove mobilne naprave iOS 7. Namestiti ga bo možno na iPhone od štirice naprej, na iPad od dvojke naprej, iPad mini in iPod touch pete generacije.