Apple prodal 9.000.000 iPhonov čez vikend

Apple je dražjega 5S in cenejšega 5C poslal na trg v več državah po svetu v petek in povzročil pravo manijo.

Objavljeno
23. september 2013 20.36
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si
New York – Ameriški tehnološki velikan Apple je v prvih treh dneh prodal rekordnih devet milijonov pametnih mobilnikov iPhone 5S in 5C. »Gre za najboljši začetek prodaje doslej,« je rekord pospremil Applov glavni izvršni direktor Tim Cook. Pri Applu prodaje sicer niso podrobneje razčlenili.

So pa poudarili, da je povpraševanje po modelu 5S preseglo pričakovanja. »Povpraševanje po novih mobilnikih je neverjetno. Začetno zalogo iPhona 5S smo že razprodali, vendar pa trgovine redno prejemajo nove pošiljke,« je dejal Cook.

Apple je nova mobilnika – dražjega 5S in nekoliko cenejšega 5C – poslal na trg v več državah po svetu v petek in med privrženci povzročil pravo manijo.

Zaloge dražjega, po novem tudi v zlatega modela 5S, so v ZDA pošle v nekaj minutah tako v trgovinah kot na internetu, nekateri pa so si v želji po najnovejši napravi zopet omislili plačane čakalce pred Applovimi trgovinami.

Apple pa rekorde očitno ne dosega le pri prodaji pametnih telefonov – novo različico operacijskega sistema iOS 7, ki je na voljo od prejšnje srede, naj bi uporabniki naložili na že več kot 200 milijonov Applovih mobilnih naprav, kar so pri podjetju po poročanju francoske tiskovne agencija AFP označili za »najhitrejšo posodobitev programske opreme v zgodovini.«

Novi različici pametnih telefonov doslej sicer nista posebej navdušili analitikov. Ti so dražjemu 5S očitali pomanjkanje inovativnosti, cenejši iPhone 5C pa so označili za razočaranje, saj da njegova cena ni dovolj nizka, da bi privabila kupce aparatov spodnjega cenovnega razreda ali posegla po tržnih deležih v državah v razvoju.

To zaenkrat potrjuje tudi raziskava podjetja Localytics. Dražja različica naj bi cenejšo v ZDA po prodaji prehitela v razmerju tri proti ena, na Japonskem pa celo pet proti ena.