Astronavta uspešno končala prvi sprehod v vesolju

Ameriška astronavta John Danny Olivas in Nicole Scott, ki sta na Mednarodno vesoljsko postajo prispela z raketoplanom Discovery, sta uspešno zaključila svoj prvi sprehod v vesolju.

Objavljeno
02. september 2009 10.39
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Washington - Ameriška astronavta John Danny Olivas in Nicole Scott, ki sta na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prispela z raketoplanom Discovery, sta danes zjutraj uspešno zaključila svoj prvi sprehod v vesolju. "Vse, kar smo načrtovali, smo tudi naredili," je po sprehodu na svoji spletni strani sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

 

Astronavta sta med dobrih šest ur in pol trajajočim sprehodom odstranila različne aparate z zunanje strani ISS, med drugim velik, a prazen rezervoar amonijaka, ki je del hladilnega sistema. Z 816 kilogrami je rezervoar najtežji predmet, ki ga je kdaj v vesolju premikal en sam astronavt. Poleg tega sta Olivas in Scottova na zunanjo ploščad ISS namestila organizme, s katerimi bodo izvajali poskuse glede ekstremnih pogojev v vesolju.

 

Ta teden naj bi sicer izvedli še dva sprehoda v vesolju, nato pa naj bi Discovery 8. septembra zapustil ISS in začel svojo pot nazaj na Zemljo. V ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi ga pričakujejo 11. septembra. Posadko Discoveryja poleg šestih ameriških astronavtov sestavlja še 52-letni Šved Christer Fuglesang iz Evropske vesoljske organizacije (Esa). Misija Discoveryja je sicer četrta letošnja misija raketoplana. Do upokojitve flote ostaja še šest poletov, ko naj bi tudi dokončali ISS.