Astronomi odkrili nov planet

Astronomi so pred kratkim odkrili nov planet v ozvezdju Phoenix, okoli 325 svetlobnih let daleč od Zemlje, ki je desetkrat večji od največjega planeta našega sončnega sistema, Jupitra.

Objavljeno
27. avgust 2009 14.57
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
New York - Astronomi so pred kratkim odkrili nov planet v ozvezdju Phoenix, okoli 325 svetlobnih let daleč od Zemlje, ki je desetkrat večji od največjega planeta našega sončnega sistema, Jupitra. Planet, ki so ga poimenovali WASP-18b, pa je tako blizu svoje zvezde, da na njej povzroča plimovanje njene plazme.

Planet je odkrila ekipa astronomov, ki se posebej ukvarja z iskanjem planetov. Imenujejo se "Wide angle search for planets" in s kratico svojega imena so poimenovali zvezdo in planet: WASP-18 in WASP-18b. Astronomi so sicer doslej odkrili 370 planetov izven našega sončnega sistema. Velikana WASP-18b niso odkrili s teleskopom, ampak zaradi sence na zvezdi, ko je planet prišel med zvezdo in planet Zemljo.

 

Planet WASP-18b je le 2,2 milijona kilometrov daleč od svoje zvezde, zaradi česar na njej sproža plimovanje njene plazme in celo spreminja njeno obliko sonca. Učinek naj bi bil podoben, kot ga ima Luna na plimovanje morja na Zemlji.

 

Planet so sicer poimenovali tudi "samomorilski", ker naj bi zaradi bližine "kmalu", to je že čez milijon let, zgrmel v svojo zvezdo. Planet je od nje oddaljen le eno petdesetino razdalje med Zemljo in Soncem, temperatura na njegovi površini pa naj bi znašala okoli 2100 stopinj Celzija.