Bodo sateliti pomagali pri napovedovanju potresov?

Strokovnjaki so pri analizi podatkov nekaterih satelitov ugotovili, da so le nekaj dni pred katastrofalnim potresom na Haitiju naprave na satelitih zaznale povečano elektromagnetno valovanje v tem delu sveta. Prva satelita, ki naj bi spremljala potresno dejavnost na Islandjiji in Kamčatki, bodo v vesolje poslali leta 2015.

Objavljeno
23. februar 2011 20.40
M. R., znanost
M. R., znanost
Britanski in ruski raziskovalci so se lotili razvoja dveh tako imenovanih nanosatelitov, ki naj bi v vesolju prestrezala šibka elektromagnetna valovanja našega planeta. Po mnenju znanstvenikov bi lahko s kombinacijo podatkov o dejavnosti pod površjem Zemlje in iz vesolja lahko v določenih primerih predvideli tudi potresno dejavnost, izbruhe vulkanov in podobno.

Pred potresom se pod površjem našega planeta začne večati napetost, ki jo je mogoče zaznati prek šibkih elektromagnetnih signalov v atmosferi. »Napovedovanje potresov ne sodi ravno med področja, ki bi se jih resni znanstveniki radi lotevali, vendar sem prepričan, da bo lahko prav projekt TwinSat spremenil to podobo,« pravi Alan Smith, direktor Mullard Space Science Laboratory pri londonski univerzi UCL (University College London).

Strokovnjaki so namreč pri analizi podatkov nekaterih satelitov ugotovili, da so le nekaj dni pred katastrofalnim potresom na Haitiju naprave na satelitih zaznale povečano elektromagnetno valovanje v tem delu sveta. »Narava nas opozarja na velike naravne katastrofe, kot so potresi ali izbruhi vulkanov, mi pa teh opozoril ne znamo razvozlati. Včasih se to zgodi le nekaj ur prej, drugič nekaj dni, izjemoma pa celo nekaj tednov pred katastrofo. Namensko spremljanje tovrstnih znakov na Zemlji in v vesolju in njihovo boljše prepoznavanje bi gotovo pomagalo, da bi se znali v prihodnje na potrese ali izbruhe vulkanov bolje pripraviti,« je prepričan Vitalij Čmirev z moskovskega Inštituta za zemeljsko fiziko.

Projekt TwinSat, ki so se ga lotili ruski in britanski raziskovalci, bodo podrobno predstavili marca. Ob podpisu memoranduma o tovrstnem sodelovanju britanskih in ruskih znanstvenikov so povedali le, da naj bi satelita, prvi bo velik kot televizijski sprejemnik, drugi pa še za dobro polovico manjši, v vesolje poslali leta 2015. Njune naprave bodo sprva usmerili proti Islandiji in Kamčatki, kjer je vulkanska in potresna dejavnost še posebej izrazita.