Bomo v prihodnosti dobili še en ocean?

Mednarodna raziskovalna odprava, ki je raziskovala kar 60 kilometrov dolgo luknjo v osrčju Etiopije meni, da bo čez približno milijon let nastal nov ocean, ki se bo "združil" z Rdečim morjem.

Objavljeno
04. november 2009 13.37
Da. O.
Da. O.
Adis Adeba - Globoka luknja v osrčju Etiopijske puščave Afar bi z časoma znala postati novi ocean. Vsaj tako meni mednarodna skupina raziskovalcev in geologov, ki so svoje mnenje tudi objavili v Geophysical Research Letters.

Menijo namreč, da so procesi, ki se odvijajo v globoki luknji skoraj identični dogajanju na dnu oceanov. Luknja je pravzaprav posledica delovanja vulkana Dabbahu, ki leži na njeni severni strani, saj se je šele po vulkanskem delovanju pojavila in pričela širiti.


"Vemo, da morski grebeni nastajajo na podoben način, niti predstavljali pa si nismo, da bi se ta proces znal odvijati tako hitro in v takšnem obsegu", je dejala profesorica geografije na univerzi Rochester in soavtorica izsledkov raziskave Cindy Ebinger. Luknja, ki je po besedah raziskovalcev dolga kar 60 kilmotrov je namreč nastala v zgolj treh tednih.

 

Profesor na univerzi v glavnem mestu Etiopije in vodja raziskovalne odprave Atalay Ayelese se strinja z ugotovitvami ostalih članov: "Prepričan sem, da bo čez mnogo let tu nastal novi ocean".


Arabski in afriški tektonski plošči se srečujeta ravno v odročni puščavi Afar na severu Etiopije. Proces njunega "ločevanja" se odvija zadnjih 30 milijonov let, kot posledica pa je nastalo Rdeče morje. Raziskovalci predvidevajo, da se bo Rdeče morje čez približno milijon let "zlilo" v novo nastali ocean.