Cebit kaže pot stran od tipkovnice in miške

Na sejmu informacijsko-komunikacijskih tehnologij Cebit je mogoče videti najnovejše proizvode, ki bodo na voljo kmalu, in koncepte, ki jih morda lahko v trgovninah pričakujemo čez nekaj let.

Objavljeno
02. marec 2011 17.21
Matjaž Ropret, gospodarstvo
Matjaž Ropret, gospodarstvo
Hannover - Tako je letos velik poudarek na novih načinih krmiljenja računalnikov in drugih podobnih naprav. Vmesniki z dotikanjem, kot jih poznamo s telefonov in tablic, so vse bolj dodelani in jih lahko v kratkem pričakujemo v trgovinah, bankah in še kje. Morda pa bomo v prihodnje pred računalniki mahali po zraku, kot to že počnemo pred igralnimi konzolami, ali pa se po menijih premikali kar z očmi.

Več podjetij razvija nadzor računalnika s kretnjami, pri čemer nekatera uporabljajo kar Microsoftov izdelek kinect, druga (denimo izraelski Omek v sodelovanju z Intelom) pa svoje tehnologije. Skupno vsem so tipala, ki zaznavajo gibanje, in programska oprema, ki te kretnje pretvarja v prave ukaze. V praksi zadeve delujejo presenetljivo natančno, vendar se še vedno občasno zmotijo in predvsem zahtevajo nekaj privajanja. Te tehnologije skupaj z velikimi zasloni (na dotik), kakršnega so predstavljali pri podjetju 3M ali kakršne naj bi v trgovine v kratkem namestil Adidas, predstavljajo nove možnosti predstavitev izdelkov in podobne načine uporabe.

Še posebej z zasloni, ki prikazujejo tridimenzionalne vsebine brez posebnih očal, kakršne smo videli pri institutu Fraunhofer ter podjetju Tridelity. Ob ustrezno pripravljenih vsebinah ter programski opremi je mogoče na ta način zelo dobro prikazovati marsikaj v „resničnih" treh dimenzijah. Za gledanje televizije ti zasloni za zdaj še niso primerni, saj imajo prenizko ločljivost in preozek vidni kot. Švedsko podjetje Tobii pa je prikazovalo sistem, ki zasleduje vaš pogled, in na ta način krmili uporabniški vmesnik. Poleg tega, da smo z očmi razstreljevali meteorje, je sistem analiziral, kako smo si ogledovali oglas in ugotovil, da proizvoda in znamke na dnu oglasa sploh nismo zaznali. Sistem so konceptno vgradili tudi v prenosnik (in ga s tem zelo odebeljili), vendar česa takega v serijsko proizvodnjo še ne bodo poslali.

Tako kot na predhodnih tovrstnih letošnjih sejmin (CES v Las Vegasu in MWC v Barceloni) so tudi hannoversko sejmišče poplavili tablični računalniki. Skoraj vsi pomembnejši proizvajalci (z izjemo Sonyja) imajo vsaj en model, ki pride na tržišče v prihodnjih mesecih. Žal večina teh tablic zgleda precej podobno, strojna oprema in operacijski sistem (android) pa sta tako ali tako enaka. Nekateri modeli sicer poganjajo tudi običajna okna (Windows 7). Srečali smo tudi več tajvanskih in kitajskih proizvajalcev, ki ponujajo tablice na veleprodajnem trgu, kar pomeni, da (računalniške, trgovske in druge) znamke nanje lepijo svoja imena. Večina teh izdelkov je precej neuglednih, bodo pa verjetno poceni.

Med tablicami uveljavljenih znamk je še najboljši vtis na nas naredil LG optimus pad, ki na prvi pogled izgleda precej kakovostno. Toda kot so priznali predstavniki tega podjetja, bo temu primerna tudi cena (v Nemčiji 900 evrov). To pa bo za konkuriranje ipadu verjetno preveč. Vendar se že zdaj, ko na večino izdelkov šele čakamo, že kaže kako bo s tablicami. Tiste, ki bodo poceni, bodo tudi slabe, predvsem se bo razlika poznala pri zaslonu, ki pa je verjetno najbolj pomemben del strojne opreme pri teh napravah.