Cenovni boj se seli na novo področje

Simobil, Tušmobil in Izimobil so z novimi ponudbami v nekaj dneh odgovorili eden drugemu. Čeprav na prvi pogled vidimo le nizke cene, je potrebno skrbno proučiti obračunske intervale.

Objavljeno
21. september 2009 22.08
Mobilni operaterji z letom 2006 uvajajo prenosljivost številk
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
Ljubljana - Trg mobilne telefonije je v Sloveniji po mnenju Agencije za pošto in elektronske komunikacije že zelo konkurenčen. To potrjujejo tako število operaterjev kot izgubljanje tržnega deleža največjega med njimi in padanje cen storitev. Zadnjo tovrstno cenovno bitko so ponudniki v začetku meseca sprožili v segmentu predplačniških ponudb. Cene so padle, hkrati pa so operaterji zelo telovadili tudi z obračunskimi intervali, da bi tako lahko ponudili na prvi pogled nižje cene. Toda drugi pogled razkrije marsikatero sicer skrito podrobnost, poznavalci trga pa tudi ocenjujejo, da tovrstna cenovna tekma, operaterji se otepajo izraza vojna, vodi v prihodnost, ki si je uporabniki - prav njim je nižanje cen menda najbolj v interesu - pravzaprav ne želijo.

 

Najnovejšo ofenzivo na predplačniškem trgu je sprožil Simobil s predstavitvijo ponudbe Simpl - ustreznejše slovenske besede jim kljub prizadevanju menda ni uspelo najti -, kmalu sta sledila še Tušmobil in Izimobil, Simobil pa z dodatno akcijsko ponudbo. Mobitel in Debitel se na poteze konkurence za zdaj nista odzvala. Kje so razlogi, da po daljšem obdobju, ko so se večinoma osredotočali na ponudbo za naročnike, operaterji zdaj znova intenzivneje vabijo predplačnike? Direktor marketinga v Simobilu Peter Curk odgovarja, da so v okolju opažali spremembe. »Gospodarstvo je v težavah in kupna moč se manjša. Poleg tega smo opazili spremembe v načinu kupovanja telefonov, vedno več telefonov, čeprav še vedno precej majhen delež, se proda v prosti prodaji,« pove Curk. Prav predplačniška ponudba oz. pri Simobilu po novem ponudba brez naročnine pa naj bi omogočala največji nadzor na porabo. »Naše glavno vodilo je bilo vrednost za denar. Konkurenti imajo seveda tudi svoje računice.«

 

Na nadzor nad porabo opozarja tudi direktorica Izimobila Metka Marinšek: »Uporabniki začenjajo spoznavati, da porabo lahko kontrolirajo samo v predplačniški ponudbi. Poleg tega so stroški za mobilno telefonijo v marsikateri družini postali enormni.« Marinškova nad najnovejšim dogajanjem sicer ni presenečena, saj so po njenih besedah operaterji pri naročniški ponudbi cene spustili že povsem do spodnje ravni ali celo niže. Ta cenovni boj je pretežno sprožil Tušmobil, kjer sicer poudarjajo, da z enako dinamiko razvijajo naročniško in predplačniško ponudbo.

 

Peter Curk se kljub temu ne strinja, da med operaterji poteka cenovna vojna. »O tem ne moremo govoriti. Vsi se po najboljših močeh trudimo pridobivati uporabnike. Na koncu imajo ti od konkurence največ.« Zato pa sogovornik posredno priznava, da je bila njihova dodatna ponudba za deset tisoč naročnikov neposreden odgovor na Tušmobil. »Ne moremo si privoščiti, da v polnem zamahu naše akcije ne bi bili najbolj glasni.« Tudi Marinškova potrjuje, da so se nekoliko ustrašili konkurence, in zato reagirali z novimi tarifami. In pritrjuje Curku, da je pomembno prvo sporočilo, ki pride do uporabnika. »To mu ostane zapisano v spominu.«

 

V Simobilu, ki želi biti z novo ponudbo najglasnejši, sploh nočejo več govoriti o predplačnikih. Zanje je to le še način plačila. »Zgolj od posameznika je odvisno, ali mu bolj ustreza kupovati kartice ali prejemati račun enkrat na mesec. Prvi rezultati kažejo, da več kot polovica uporabnikov še naprej plačuje s karticami, kar lep delež pa se jih odloča tudi za račun,« pove Curk.

 

Telovadba z obračunskimi intervali

 

Pri najnovejših ponudbah so nižje cene večinoma povezane z daljšimi obračunskimi intervali. Če je pri Izimobilovi osnovni ponudbi obračunski interval 15-sekundni, je pri cenejši kar triminutni. »Če bi se uporabniki zavedali, kaj kupujejo, nam ne bi bilo treba reagirati na novosti dveh konkurentov. Tako pa smo morali, da streznimo uporabnike,« pojasnjuje Metka Marinšek. In poudarja, da se pri primerjanju ponudb ne sme gledati samo na ceno minute klica, temveč tudi na interval. »To je bistven sestavni del ponudb, odločitev za posamezno ponudbo pa je zelo odvisna od navad posameznika. Pri nas povprečen klic traja pol minute, zato je za večino naših uporabnikov 15-sekundni interval najbolj primeren,« poudarja sogovornica.


Več v torkovi tiskani izdaji Dela