Četrti OpenFest v OpenLabu

Na festivalu ustvarjalnosti in inovativnosti mladih predstavili možnosti za kreativno in ustvarjalno udejstvovanje na področju sodobnih tehnologij.

Objavljeno
17. september 2013 17.01
I. P.
I. P.

V prostorih OpenLaba v Kranju je potekal že četrti festival ustvarjalnosti in inovativnosti mladih OpenFest, ki je mladim predstavil možnosti za kreativno in ustvarjalno udejstvovanje na področju sodobnih tehnologij.

OpenLab je projekt Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki prispeva h krepitvi zavedanja o priložnostih in možnostih, ki so na voljo mladim v Kranju in širši gorenjski regiji preko študija, dela in ustvarjanja na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij ter drugih področij elektrotehnike.

Različne raziskave ugotavljajo, da je panoga informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) kot pomemben del tehničnega področja bistvena za gospodarski preboj, ima visoko dodano vrednost in je ena ključnih za trajnostni razvoj. IKT velja za strateško področje družbe znanja, saj usmerja globalni razvoj na vseh področjih. Lokalne skupnosti, občine ali države, ki IKT ne bodo obvladovale, bodo tako imele bistveno slabše možnosti za razvoj.

OpenLab pa s svojim delom povezuje univerzo, gospodarstvo in lokalno okolje ter stremi k motivaciji mladih talentov. V Klubu OpenLab mladi pridobivajo interdisciplinarna znanja in priložnosti, da se izkažejo s svojimi kreativnimi in izvirnimi idejami ter projekti. Sodobni prostori, oprema, celovito vsebinsko in mentorsko delo je za udeležence dejavnosti OpenLaba brezplačno in usmerjeno k temu, da prispeva k vzpodbujanju in razvoju njihovih talentov.

V OpenLabu so ponosni, da se je njihovih dejavnosti, od ustanovitve v letu 2009 do danes, skupno udeležilo več kot 4.000 obiskovalcev, projektni izdelki, ki nastanejo v OpenLabu, pa so vse bolj prepoznani in uspešni na tekmovanjih, natečajih in predstavitvah.

V sklopu festivala OpenFest so bili predstavljeni številni eksperimenti in rešitve s področja elektrotehnike (telekomunikacije, multimedijske tehnologije, avtomatika, energetika). Dogodek so v okviru pouka obiskali dijaki okoliških šol, študenti, predstavniki tehnoloških podjetij, lokalne skupnosti in tudi gostje s Hrvaške, predstavniki Regionalne razvojne agencije Međimurje in Tehnološko-inovacijskega centra iz Čakovca.