Demokratizacija ali monopol?

Google dogovor o digitalizaciji milijona knjig zagovarja s trditvijo, da omenjeni projekt pomeni demokratizacijo iskanja po internetu. Nekateri so ob tem skeptični in menijo, da gre za dolgoročno monopolizacijo omenjenega podjetja.

Objavljeno
07. september 2009 18.39
Ti. Kr.
Ti. Kr.
Bruselj - Google je v začetku leta sklenil dogovor z ameriškimi avtorji in založniškimi podjetji o digitalizaciji knjig. A ta je s strani ameriškega sodnega ministrstva že naletel na kritiko, ker, kot so povedali, na primer ne določa, kolikšno provizijo Google lahko zahteva od knjižnic. Nekateri se bojijo, da bo omenjena ponudba postala nujna, a draga.

Tudi Evropska unija je, potem ko je Nemčija sporočila, da je omenjeno podjetje kopiro knjige ne da bi za dovoljenje vprašalo avtorje, že razglasila, da bo ameriški dogovor natančno preučila. Evropska komisarja, ki sta odgovorna za medije in trg Viviane Reading in Charlie McCreevy, bosta natančno preučila avtorsko pravo.

Direktor Google Book Searcha Dan Clancy je na zaslišanju pred Evropsko komisijo dejal, da so „v tem videli demokratizacijo dostopa do internetnih informacij." Kot meni, bi „tako omogočili najti informacije, ki jih prej posamezniki niso poznali."

„Dogovor zadeva predvsem neizdane knjige," je povedal James Gleick, eden izmed pisateljev, ki je najprej tožil Google, a kasneje spremenil stališče in zagovarjal objavo starejših knjig na internetu. „Knjiga, ki ni bila izdana, bi tako dobila bralce," je dodal.

 

Nekateri drugi so bolj skeptični. Odvetnik lobistične skupine, sponzorirane s strani Microsofta, ICOMP David Wood, je mnenja, da bi dogovor o digitalizaciji knjig pomenil „dolgoročen monopol" podjetja pri ponudbi digitalnih knjig.