Dnevna svetloba 
v pisarni

Nova rešitev s pomočjo simulacije dnevne svetlobe.

Objavljeno
05. januar 2012 10.52
G. P., znanost
G. P., znanost

Marsikdo, ki dneve preživlja pred računalniškim zaslonom v pisarni, ve, kako pomembna je svetloba oziroma osvetlitev na delovnem mestu. Žal si le redki lahko privoščijo pravo dnevno svetlobo.

A kot kaže, rešitev ni več daleč. Na Fraunhoferjevem inštitutu za industrijski inženiring (IAO) s sedežem v Stuttgartu so razvili svetlobni ali bolje rečeno sveteči strop, ki razsvetljuje prostor, kot da bi bili na prostem. Simulacija dnevne svetlobe gre celo tako daleč, da se na stropu sem in tja pojavijo oblaki, ki zastrejo »žgoče sonce« in tako poustvarjajo čim bolj naravno osvetlitev.

Sveteči strop, ki so ga Fraunhoferjevi raziskovalci razvili v sodelovanju s podjetjem LEiDs, je sestavljen iz svetečih kvadratov s stranico 50 cm, v vsakem pa je 288 svetečih diod (LED).

Kot pojasnjuje dr. Matthias Bues, vodja oddelka, ki je razvil sveteči strop, so 30 cm pod sveteče diode namestili bel matiran filter, ki preprečuje, da bi v prostoru prevladovala točkasta svetloba.

Razpršilni film tako omogoča, da se po prostoru širi enakomerna svetloba. Da so zanjo zagotovili celoten svetlobni spekter, pa so uporabili rdeče, modre, zelene in bele sveteče diode.

Vse to omogoča kar 16 milijonov svetlobnih odtenkov oziroma kombinacij za svetlobo virtualnega neba.

Seveda pa je to le prvi del rešitve. Da bi dobili čim bolj verodostojen »ponaredek«, so morali raziskovalci skrbno proučiti naravno dnevno svetlobo, predvsem kako in s kakšno hitrostjo se po nebu gibljejo oblaki in kako se zato spreminja svetlobni spekter.

Sveteče diode pa omogočajo, da posnemajo te dinamične spremembe.

Kot so pokazali prvi poskusi, so bili prvi uporabniki zelo zadovoljni z novo osvetlitvijo delovnih prostorov. Deset prostovoljcev je novo osvetlitev med delom preizkušalo štiri dni.

Prvi dan svetlobe niso spreminjali, drugi dan se je spreminjala počasi, tretji dan pa zelo hitro.

Četrti dan so prostovoljci lahko izbrali »svetlobni ritem« po svojem okusu in 80 odstotkov se jih je odločilo za hitro spreminjajočo se oziroma dinamično osvetlitev, ki jih je še najbolj spominjala na dejansko dnevno svetlobo.

Prototip tovrstne osvetlitve vsebuje 34.560 svetečih diod in obsega površino 34 kvadratnih metrov.

Pri polni osvetlitvi tako »nebo« doseže osvetlitev več kot 3000 luksov, a že 500 do 1000 luksov zagotavlja udobno raven osvetlitve.