Do otroka s sintetično spermo in jajčeci

Znanstveniki so iz izvornih celic uspeli ustvariti človeško spermo in jajčeca, kar bi v prihodnje lahko bistveno izboljšalo zdravljenje neplodnosti. Za ugotavljanje varnosti in odpravo morebitnih etičnih ovir potrebnih vsaj še pet let raziskav.

Objavljeno
30. oktober 2009 11.58
Ka. Ž.
Ka. Ž.
San Francisco - Ameriški znanstveniki so iz izvornih celic ustvarili človeško spermo in jajčeca. Ta dosežek, objavljen v vodilni mednarodni znanstveni reviji Nature, odpira nove možnosti pri zdravljenju neplodnosti.

 

"Naš cilj je razumeti nastanek sperme in jajčec, saj o človekovem reproduktivnem razvoju vemo bore malo. Upamo, da bomo to znanje nekega dne lahko izkoristili za pomoč pri zdravljenju neplodnosti, ki prizadene v povprečju od 10 do 15 odstotkov parov," je povedala vodja petletne raziskave na Univerzi Stanford dr. Renee Reijo Pera.

 

Izvorne celice vir tkiv in organov

 

Čeprav doslej ni bilo veliko podobnih objav (zadnjič juliju letos), študija ameriških znanstvenikov ponuja prepričljiv dokaz, da lahko v laboratoriju iz embrionalnih matičnih celic ustvarijo reproduktivne celice. Izvornim celicam pogosto pravimo tudi "čarobno seme", saj tvorijo vseh 220 vrst človeških tkiv.

 

Od prve izolacije celic v laboratoriju leta 1998 embrionalne matične celice veljajo za mogočen vir tkiv pri presajanja organov, uporablja pa se jih tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni, bolezni srca, poškodb hrbtenjače, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni.

 

Temeljita etična razprava

 

Kljub vsem prednostim, ki jih uporaba izvornih celic prinaša, pa raziskave sprožajo številne etične razprave, saj se pri tem uničijo številni zarodki, zavrženi po splavu ali umetni oploditvi. Z uporabo zarodkov, doniranih po umetni oploditvi, so raziskovalci na Stanfordu ugotovili "genski recept", ki ima za posledico nastanek reproduktivnih celic.

 

To odpira možnost ustvarjanja sintetične sperme in jajčec, ki bi neplodnim moškim in ženskam omogočila, da imajo svoje otroke. Glede na to, da je raziskava še v začetni fazi, bo za ugotavljanje varnosti in odpravo morebitnih etičnih ovir potrebnih vsaj še pet let, so prepričani ameriški znanstveniki.