Dojenje in virus HIV

Če je v mleku preveč sladkorja, imenovanega 3'-SL, se lahko za dvakrat poveča možnost za prenos okužbe z virusom HIV okužene matere na zdravega dojenčka.

Objavljeno
09. oktober 2012 19.25
reut*dojenje
I. K., Znanost
I. K., Znanost

Raziskava, ki jo je opravil strokovnjak za prehrano Lars Bode s Kalifornijske univerze v San Diegu, kaže na to, da se v določenih okoliščinah podvoji možnost, da se zdrav dojenček med dojenjem pri mami, ki je okužena z virusom HIV, okuži tudi sam, poroča Nature.

V študiji, ki jo je opravil v Zambiji, je Bode ugotovil, da eden izmed naravnih sladkorjev, ki so v materinem mleku, gre za molekulo 3'-sialyllactose (3'-SL), lahko za dvakrat poveča možnost za prenos okužbe z virusom HIV okužene matere na zdravega dojenčka. Ta možnost se poveča, če je v prvem mesecu dojenja v mleku nadpovprečno visoka vsebnost 3'-SL.

Toda niso problematični vsi naravni sladkorji v materinem mleku, še več, omenjena raziskava je pokazala, da pet od 150 kompleksnih sladkorjev, ki jih vsebuje mleko, dejansko varuje dojenčke pred okužbo z virusom HIV. Otroci tistih okuženih mater, ki so imele v mleku več tovrstnih sladkorjev, so imeli precej večjo možnost, da dočakajo drugi rojstni dan zdravi, kot tisti, ki so pili mleko, kjer je teh pet sladkorjev primanjkovalo.

Seveda bodo z raziskavami nadaljevali, saj se s tem odpirajo možnosti, da bi zdrave otroke z virusom HIV okuženih mater hranili z mlekom, ki bi vsebovalo varovalne sladkorje in imelo pomanjkanje molekule 3'-SL.