Dojenje zvišuje inteligenco

Prehranjevanje dojenčkov izključno z dojenjem vsaj šest mesecev pospešuje otrokov kognitivni razvoj, so ugotovili raziskovalci Bostonske otroške bolnišnice.

Objavljeno
18. september 2013 16.59
S.R.P. , Znanost
S.R.P. , Znanost
Prehranjevanje dojenčkov izključno z dojenjem vsaj šest mesecev in nato še nadaljevanje dojenja vsaj do enega leta starosti otroka dobrodejno vpliva na otrokov kognitivni razvoj. To je sicer že nekaj časa znano, zdaj pa je z veliko »potrjevalno« raziskavo tudi neizpodbitno dokazano. Pod vodstvom dr. Mandy Belfort so jo opravili raziskovalci s slovite Bostonske otroške bolnišnice. Rezultate, ki so jih dobili v dolgoročnem projektu Viva, ki je vključeval več kot 1300 udeležencev, so objavili v znanstveni reviji JAMA Pediatrics.

V tej raziskavi so se za razliko od drugih dosedanjih raziskav osredotočili izključno le na tiste otroke, ki so bili samo dojeni, posebej pa so obravnavali tiste, ki so jih matere prehranjevale še z dodatnimi pripravki. Upoštevali so tudi obdobje dojenja.

Ugotovili so, da je vsak dodatni mesec dojenja otroka vplival na boljši rezultat slikovnih testov otrokovega besednjaka pri starosti treh let, ne glede na inteligenčni količnik matere in ne glede na čustveno podporo in stimulacijo, ki so jo otroci dobili doma. Ostali testi pri triletnih otrocih, to je testi gibalnih sposobnosti, vizualno prostorskih sposobnosti in sposobnosti risanja, niso pokazali nobene povezave z dolžino obdobja dojenja.

Dobrodejni vpliv dolžine obdobja dojenja so ugotovili tudi pri sedem let starih otrocih. Tisti 7-letniki, ki so bili dalj časa dojeni, so dosegli boljše rezultate pri testih verbalne in neverbalne inteligence. Testi sposobnosti risanja in vizualnega spomina pa prav tako kot pri triletnih otrocih niso pokazali povezave z dolžino obdobja, ko so bili ti otroci dojeni.

Ti rezultati veljajo tako za otroke iz revnejših kot tudi za otroke iz bogatejših družin in prav tako za otroke bolj izobraženih in manj izobraženih mater.