eBay prodal Skype

Ameriško spletno podjetje eBay je objavilo novico o prodaji brezplačnega internetnega telefonskega omrežja Skype. Kupec naj bi bil idejni oče Netscepa Marc Andreessen, sama višina nakupa pa zaenkrat še ni znana.

Objavljeno
01. september 2009 19.17
Da. O.
Da. O.

Los Angeles – Ameriško spletno podjetje eBay je objavilo novico o prodaji brezplačnega internetnega telefonskega omrežja Skype. Kupci naj bi bili skupina zasebnih vlagateljev, ki so lansirali Netscape.


Ebay je leta 2005 kupil Skype za neverjetnih 1,8 milijard evrov. Takrat se je nakup zdel dobra investicija, predvsem zaradi dragih mednarodnih tarif za telefonske pogovore, hkrati pa je eBay želel integrirati Skype v svoj spletni portal. Na ta način bi eBay olajšal komunikacijo med kupcem in prodajalcem, vendar je načrt klavrno propadel, saj jim ni uspelo združiti oba sistema. 


Po propadlem poizkusu integracije so se pri eBayu odločili za prodajo Skypa. Izhodiščna cena je bila visoka, saj so želeli povrniti večino sredstev, ki so jih porabili za sam nakup, vendar se je to izkazalo za misijo nemogoče. Prvotno ceno so bili tako prisiljeni spustili na "le“ 1,4 milijarde evrov.


Po neuradnih informacijah je Skype kupil idejni oče Netscepa Marc Andreessen, sama višina odkupa pa zaenkrat še ostaja skrivnost. Zanimivo je, da je Skype v času lastništva eBaya povečal število uporabnikov iz 53 milijonov na 405, vendar jih večina uporablja brezplačno komunikacijo.