Ekipa Instituta Jožef Stefan zmagovalka tekmovanja v prepoznavanju aktivnosti

Zmago je dosegla z natančnim prepoznavanjem aktivnosti, v oblačila všitimi brezžičnimi senzorji in odprtokodno programsko opremo.

Objavljeno
01. oktober 2013 16.56
P. S., Znanost
P. S., Znanost

Tretje svetovno tekmovanje v prepoznavanju aktivnosti (Evaluating AAL System through Competitive Benchmarking) se je odvijalo julija v španski Valenciji, razglasitev rezultatov pa je bila prejšnji teden na AAL Forumu (www.aalforum.eu) v Norrköpingu na Švedskem, ki ga vsako leto organizira program EU Ambient Assisted Living. Tekmovanje organizira EU, je pa odprto za ekipe z vsega sveta.

Poleg evropskih tekmovalcev se tekmovanj najpogosteje udeležujejo Američani, Japonci in Rusi. Ekipa Odseka za inteligentne sisteme Instituta Jožef Stefan (Simon Kozina, Hristijan Gjoreski, Matjaž Gams in Mitja Luštrek) je zmago dosegla s kombinacijo natančnega in hitrega prepoznavanja aktivnosti, v oblačila všitih brezžičnih senzorjev in odprtokodne programske opreme, ki jo je razvila.

Letos je med štirimi finalisti zmagala ekipa IJS z najboljšim rezultatom do zdaj, boljšim tudi od lanskoletnega dosežka ameriške univerze Carnegie Mellon.

Na finalno srečanje so ekipe pripeljale svoje sisteme za prepoznavanje aktivnosti in jih namestile na testno osebo v laboratoriju, opremljenem kot stanovanje. »Igralka« je izvedla predpisano zaporedje aktivnosti, sistemi pa so jih morali čim bolje prepoznati in hkrati čim manj ovirati igralko. Poleg tega so sodniki ovrednotili njihovo hitrost, prijaznost do uporabnika ter odprtost v smislu dokumentacije, dostopnosti programskih vmesnikov in kode.
Priprave na tekmovanje so potekale zadnje pol leta, temeljijo pa na vrsti mednarodnih projektov (predvsem Confidence in Chiron), kjer je Odsek za inteligentne sisteme sodeloval s svetovnimi strokovnjaki na področju ambientalne inteligence in AAL. Razen kupljenih senzorjev so raziskovalci IJS v celoti razvili sistem od izvirnih algoritmov, ki inteligentno kombinirajo več pristopov, tja do všivanja senzorjev v oblačila.

Na Odseku za inteligentne sisteme IJS se ukvarjajo z ambientalno inteligenco, področjem, katerega cilj je vključiti inteligentne računalniške sisteme v človekovo okolje na čim bolj nevsiljiv način.

Aplikacije ambientalne inteligence si prizadevajo uporabniku ponuditi pravo storitev v pravem trenutku, za kar pa morajo razumeti njegovo situacijo. Bistven del situacije je, kaj uporabnik trenutno počne  prepoznati je treba njegove aktivnosti. To je tako pomemben problem, da se je letos že tretje leto zapored organiziralo mednarodno tekmovanje v prepoznavanju aktivnosti EvAAL.

Organizator se posebej zanima za podpodročje »ambient assisted living« (od tod kratica AAL), kar pomeni aplikacije ambientalne inteligence, namenjene starejšim, bolnim in podobnim, ki pri vsakdanjem življenju potrebujejo pomoč.