Eno leto z napravami: Samsung galaxy s4 zoom (1)

Prvi vtisi o telefonu, ki hoče biti fotoaparat in ki ga bomo mučili prihodnjih nekaj mesecev.

Objavljeno
29. avgust 2013 11.26
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Kot prvo od naprav, ki jih bomo opisovali skozi enoletno druženje, smo izbrali Samsungov novi hibrid med telefonom in fotoaparatov, galaxy s4 zoom. Zdel se nam je dovolj intrigantna naprava, da smo jo pri poizvajalcu izprosili za daljši preizkus. Želimo namreč videti, ali je v času, ko pametni mobilniki vse bolj prevzemajo mesto glavnih fotografskih pomočnikov, prostor za izdelke, ki želijo fotofonsko izkušnjo povzdigniti na resno raven, a na račun velikosti in teže.

Prvi vtisi po nekaj dneh uporabe s4 zooma so mešani. V osnovi se res obnaša kot telefon (podobno kot s4 mini, ki so ga v Samsungu vzeli za osnovo), z vsem, kar na pametnem mobilniku danes pričakujemo. Vendar je za telefoniranje in za nošnjo v hlačnih žepih nekoliko predebel in preokoren.  Prednost pred običajnimi fotoaparati je možnost takojšnjega pošiljanja fotografij na vse možne konce - v oblačne shrambe, na družabna omrežja, po e-pošti in tako naprej. Kar lahko pride prav, a zahteva podatkovno naročnino z dovolj megabajti.

Naprava niti ni tako zelo velika, sploh v primerjavi z lansko galaxy camero, jo pa objektiv z desetkratnim zumom precej odebeli. Da je to vseeno fotoaparat so poskusili poudariti celo z lažnim gumbom za odstranitev objektiva in z navojem za pritrditev na stojalo, ki ga pokriva majhen čep, za katerega se bojimo, da ga bomo kmalu izgubili. Morda bi bilo bolje, če bi Samsung vgradil krajši, ampak notranji zum, kot ga poznamo iz ultratankih ali vodoodpornih fotoaparatih.

Upravljanje aparata ni najbolj posrečeno, saj ga z eno roko praktično ne moremo uporabljati. Obročka za zumiranje ni ob gumbu za sprožilec, kjer bi ga pričakovali, ampak zumiramo z obročkom na objektivu ali s tipkama na levi strani zaslona. Ne eno ne drugo ne gre samo z eno roko. Kar je morda pametno, ker aparat po prvih izkušnjah drži nizko nastavitev iso, to pa lahko hitro pomeni stresene fotografije ob daljšem zumu.

Če najdemo prave nastavitve - s4 zoom ponuja nekaj kvazi ročnih možnosti - pa so lahko fotke zelo dobre. Vsekakor se običajni telefoni s tem ne morejo primerjati.

Toliko za zdaj, v prihodnje bomo še bolj podrobno preizkusili fotografski del, pozabavali s bomo tudi s snemanjem videov in s4 zoom poskusili uporabljati kot prvi telefon.