FBI zaprl internetno Svileno cesto in aretiral njenega ustanovitelja

Skrito trgovino z drogami, kjer se je plačevalo z navidezno valuto bitcoin, je menda vodil Ross Ulbricht, ki je od včeraj v priporu.

Objavljeno
03. oktober 2013 11.01
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) so včeraj prijeli Rossa Williama Ulbrichta, ki naj bi ustanovil in vodil »podzemno« internetno trgovino z drogami, imenovano Svilena cesta (Silk road). Trgovina, nekakšen ilegalni e-bay, je nastala februarja 2011, od takrat do njenega včerajšnjega zaprtja, pa so preprodajalci na njej po podatkih FBI izvedli za 1,2 milijarde dolarjev poslov.

Svilena cesta je bila del t. i. temnega spleta (deep web), ki je skrit iskalnikom in tako očem običajnih uporabnikov interneta. Nanjo je bilo - dokler FBI včeraj ni zasegel strežnikov in je ugasnil - mogoče priti samo prek omrežja tor (the onion router) in s poznavanjem njenega točnega spletnega naslova. Vodil jo je uporabnik z vzdevkom  Dread pirate Roberts (strašni gusar Roberts), ki naj bi bil 29-letni Ulbricht.

Navidezna varnost

Na Svileni cesti so bile glavna »roba« prepovedane droge, od mehkih različic do kokaina in heroina, in po navedbah iz obtožnice FBI so bile pošiljke precej bolj čiste od tistih, ki jih je mogoče kupiti od uličnih preprodajalcev. FBI se je namreč pod krinko infiltriral med uporabnike te trgovine in naročil nekaj pošiljk. Govorilo se je, da je bilo na Svileni cesti mogoče kupiti še marsikaj, od ukradenih stvari do orožja, menda je bilo možno plačancem tudi naročiti umor.

Uporabniki so ves čas živeli v prepričanju, da so povsem varni pred oblastmi, čeprav se je hkrati špekuliralo o tem, da FBI in druge preiskovalne agencije pozorno spremljajo dogajanje v temnem spletu. Toda anonimizacija, ki jo zagotavlja tor - ta poskrbi, da ste v internet povezani na toliko različnih točkah, da vas je skoraj nemogoče izslediti -, in drugi ukrepi naj bi zagotavljali »varnost«. Tudi plačevanje z bitcoini, zaradi česar preiskovalci niso mogli slediti denarju, kar je sicer najpogostejši način iskanja kriminalcev.

Gusarska površnost

Kot vse kaže, je gusarski Ulbricht naredil nekaj napak, ki so preiskovalcem pomagale, da so ga izsledili. Iz obtožnice FBI izhaja, da je med drugim uporabljal e-poštni naslov s svojim pravim imenom, ki so ga preiskovalci lahko povezali z njegovim delovanjem na Svileni cesti. Poleg tega naj bi se vanjo povezoval nepazljivo. In na spletni strani stackoverflow je pod svojim pravim imenom spraševal o 12 vrsticah kode, ki je povzročala težave ob poskusih priključitve v omrežje tor. Ta koda pa se je menda ujemala s tisto na strežniku Svilene ceste.

Nenazadnje pa so FBI-jevci prestregli pošiljko s ponarejenimi dokumenti, ki je bila naslovljena na Ulbrichtov naslov v San Franciscu. Ko so ga prišli zasliševat, se je delal neumnega in dejal, da bi »kaj takega lahko kdorkoli naročil na Svileni cesti.« Gusar je sicer ob aretaciji imel v lasti 26 tisoč bitcoinov, ki so vredni približno 3,6 milijone dolarjev. FBI je zasegel vse bitcoinovske »denarnice«, povezane s Svileno cesto.

V temnem spletu so še druge podobne trgovine, denimo general store, in kot smo sami ugotovili ob našem kratkem obisku tega dela interneta, je zelo hitro mogoče najti različne nečedne ponudbe, ukradene predmete, otroško pornografijo in druge nezakonite reči.