Fiktivni astronavti bodo pristali na fiktivnem Marsu

Med priprave za prvo človeško odpravo na Mars sodi tudi projekt Mars 500, v katerem šest 'astronavtov' že od 3. junija lani fiktivno potuje proti temu planetu. Popolnoma izolirani od zunanjega sveta so po 244 dneh zdaj prispeli do njegove orbite, 12. februarja pa se bodo 'spustili' na površje.

Objavljeno
10. februar 2011 12.30
Mišo Renko, znanost
Mišo Renko, znanost
Poskus pod okriljem ruskega inštituta za biomedicinske raziskave (IBMP) in evropske vesoljske agencije (ESA) poteka na prostornini okoli 550 kubičnih metrov v posebnih jeklenih modulih blizu Moskve. Ekipa strokovnjakov nenehno spremlja potek simulacije vesoljskega poleta in preverja, kako tako dolgotrajna izolacija vpliva na zdravje, fizično počutje in psiho udeležencev.

Fiktivni potniki živijo skoraj povsem enako, kot to velja za astronavte na mednarodni vesoljski postaji (ISS): dva dneva na teden so prosti, če nimajo posebnih nalog, jedo le posebej pripravljeno hrano za astronavte, umivajo se enkrat na teden, stik z zunanjim svetom je omejen na elektronsko pošto in videoposnetke, ki prihajajo do njih z enako zamudo, kot če bi bili res v vesolju (od 8 do 736 sekund). Njihova zasebnost je omejena na komaj tri kvadratne metre veliko spalnico, kjer so poleg postelje še miza, stol in nekaj polic za osebne stvari.

V soboto, 12. februarja, se bodo trije člani odprave preselili v posebni modul in 'pristali' na Marsu. Po dveh dneh raziskav površja in treh vesoljskih sprehodih se bodo vrnili h kolegom, nato pa sledi nekajmesečna pot nazaj. Strokovnjaki pravijo, da se bo pravi test psihične vzdržljivosti šestih astronavtov začel šele takrat. Vsak od članov posadke, v kateri so trije Rusi, Kitajec, Italijan in Francoz, lahko sicer kadarkoli prekine poskus, če to želi, vendar v tem primeru ne bo dobil obljubljene nagrade. Ta bo za tiste, ki bodo zdržali do 5. novembra, ko bodo končno 'pristali' na Zemlji, znašala 97.000 dolarjev (dobrih 70.500 evrov).