Finska zakonsko določila hitrost internetne povezave

Finska je prva država na svetu, ki je zakonsko določila hitrost internetne povezave. Minimalna internetna povezava bo morala znašati vsaj 1 megabit na sekundo, do leta 2015 pa bo hitrost narasla na vsaj 100 megabitov.

Objavljeno
15. oktober 2009 18.32
Da. O.
Da. O.
Helsinki - Finska je postala prva država na svetu, ki je zakonsko določila uporabo širokopasovnega interneta. Z julijem prihodnje leto bodo namreč telekomunikacijske družbe severne Evrope, ki pokrivajo več kot 5,2 milijona prebivalcev vpeljale internetno povezavo z hitrostjo vsaj enega megabita na sekundo.

Kot poroča CNN, je finska ministrica za transport in komunikacije Laura Vilkkonen napovedala, da je tovrstna hitrost zgolj prehodne narave, saj želijo do leta 2015 doseči hitrost, ki bi presegala 100 megabitov na sekundo. Vilkkonenova dodaja: "Menimo, da brez takšne internetne povezave ni več mogoče živeti v sodobni družbi. Podobno kot potrebujemo bančne storitve, vodo in elektriko, prav tako ne moremo brez sodobne internetne povezave."


Finska sicer velja za eno izmed "internetnih oaz", saj ima več kot 95 odstotkov prebivalcev v svojih domovih napeljano internetno povezavo. Novi zakon bo skušal internet pripeljati tudi na finsko podeželje, ki je bilo zaradi neugodne geografske lege do sedaj prikrajšano za sodobno internetno povezavo.


Tudi organizacija Združenih narodov (ZN) zavzema stališče, da je dostop do internetne povezave temeljna človekova pravica. Junija letos je podobno stališče zavzelo francosko vrhovno sodišče, ki je dostop do internetna razglasilo za človekovo pravico.

 

ZDA ostajajo edina velesila, ki še nima izdelane nacionalne politike za promocijo širokopasovnega interneta. Februarja prihodnje leto bo ameriški kongres dobil v obravnavno predlog zakona o spremembah na internetnem področju, ki bodo vredne kar 350 milijard dolarjev. Za primerjavo naj omenimo, da je to kar za 7,2 milijardi več kot je znašal stimulacijski paket predsednika Baracka Obame v času gospodarske in finančne krize.