Microsoft z Windows 7 poenostavlja osebni računalnik

V New Yorku so uradno pospremili na trg novi Microsoftov operacijski sistem Windows 7, ki je že na voljo v več kot 45.000 trgovinah širom sveta.

Objavljeno
22. oktober 2009 20.01
Gregor Šket
Gregor Šket
New York - Rojstvo vsake nove generacije operacijskega sistema je poseben dogodek. še posebej za Microsoft, ki s svojimi »Okni« pokriva več kot triindevetdeset odstotkov svetovnega tržišča. Prav zato bi Windows lahko uvrstili med največje vplivneže, saj močno presega okvire računalniške branže in se zajeda takorekoč v vse pore družbenega ustroja.

Osrednji dogodek se je odvijal v prostorih Skylight Studios v kultni newyorški četrti SoHo. Predstavitev je začela petletna Kylie, ena izmed zvezd serije televizijskih oglasov, na katerih otroci predstavljajo novosti Windows 7. S tem so na najboljši možen način poudarili enostavnost in vsesplošno uporabnost novega operacijskega sistema, ki ga razume petletni otrok, petinosemdesetletni upokojenci in seveda vsi ostali. Prav mali Kylie je pripadla čast, da je na oder povabila prvega moža Microsofta Steva Ballmerja. »Pred več kot tridesetimi leti sta Bill Gates in Paul Allen govorila o osebnem računalniku na vsaki mizi. Danes lahko govorimo o osebnem računaliniku v vsaki sobi, v vsakem še tako specifičnem okolju s svojimi potrebami in namembnostmi. Danes je velik dan za računalniško industrijo in še posebej za Microsoft,« je vidno zadovoljen razlagal Ballmer.

Po težavah z Windows Visto so pričakovanja javnosti izjemno velika. Zato so se pri Microsoftu odločili za največjo preizkuševalno akcijo v zgodovini računalniške industrije. Beta verzijo Windows 7 je na vseh koncih sveta slabo leto preizkušalo več kot osem milijonov uporabnikov različnih profilov. V zadnjih mesecih so opravili približno šestnajst tisoč spletnih intervjujev, ki so jim pomagali pri izboljšavah in odpravljanju morebitnih pomankljivosti. Še pred tem pa so Microsoftovi inženirji preizkusili petintrideset različnih konceptov. Skupno pa so našteli več kot šesto novih idej, kako izboljšati in poenostaviti uporabo operacijskega sistema.

Windows 7 se osredotoča na hitrejše izvajanje vsakodnevnih opravil, zaganjanje, ugašanje in prehajanje v spanja, izboljšano trajanje baterij, manj sistemskih opozoril, preprosto brezžično povezovanje, možnost spremljanja televizijskih programov na osebnem računalniku preko Windows Media Centra ... Hkrati pa uporabnike razvaja s številnimi novimi funcijami, ki uporabi osebnega računalnika zagotavljajo nove dimenzije.

Operacijski sistem Windows 7 bo na voljo v štiriintridesetih jezikih, med drugim prvič že takoj ob predstavitvi tudi v slovenščini. Posebej zanj pa je bilo izdelanih tudi petdeset novih pisav.

Sočasno je večina vodilnih proizvajalcev predstavila nove modele osebnih računalnikov, ki bodo opremljeni z Windows 7 in bodo izkoriščali številne možnosti, ki jih ponuja.