Nasa uspešno izstrelila raketo Ares

Ameriška vesoljske agencija Nasi je danes le izstrelila testno raketo Ares, ki bo v prihodnosti verjetno nadomestila dotrajane raketoplane. Nasa je izstrelitev zaradi slabega vremena iz včeraj preložila na danes.

Objavljeno
28. oktober 2009 16.49
Da. O.
Da. O.
Florida - Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da so uspešno izstrelili testno raketo Ares. Nasa je včeraj izstrelitev odpovedala zaradi slabega vremena, ki se je nadaljevalo tudi danes, vendar so bile razmere le toliko ugodne, da so dobili zeleno luč za izstrelitev.

 

Prototip vozila Ares 1-X na izgled deluje kot večstopenjska raketa, ki bi na Luno lahko znova ponesla človeško posadko. Novo vesoljsko vozilo velja za prvi Nasin projekt oblikovanja in izstrelitve nove rakete v zadnjih nekaj desetletjih.


Eksperimentalno vesoljsko vozilo so iztrelili iz Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi. Na tem območju je sicer od včeraj pihal močan veter, ki je presegel dovoljeno hitrost za izstrelitev. Raketa Ares oz. vesoljsko vozilo so razvili v sklopu Nasinega programa, ki želi do leta 2020 na Luno znova popeljati človeško posadko.