Goba velikanka

V provinci Yunnan na jugozahodu Kitajske so letos poleti odkrili gobo velikanko, ki se s 15 kilogrami gotovo uvršča med najtežje gobe na svetu.

Objavljeno
04. september 2013 18.29
S.R.P. , Znanost
S.R.P. , Znanost
V provinci Yunnan na jugozahodu Kitajske so letos poleti odkrili gobo velikanko, ki se s 15 kilogrami gotovo uvršča med najtežje gobe na svetu. Yunnan je sicer na Kitajskem znan po gobah – rečejo mu celo Kraljestvo gob, saj se ponaša z več kot 600 vrstami užitnih gob. Gobo velikanko, ki so jo našli pred kratkim, morajo še identificirati. Njen premer znaša 93 centimetrov in vzbuja veliko zanimanja. Na Kitajskem so namreč gobe priljubljena hrana, zato sta prodaja in predelava gob v tej državi večmilijonski posel. Samo leta 2005 so prodali za 44 milijonov dolarjev gob, poroča revija Diplomat.

Med gobami, ki rastejo samo v provinci Yunnan, je nekaj redkih vrst. Takšna je na primer goba Tricholoma matsutake, ki velja za izjemno drago in visoko cenjeno delikateso na Japonskem. Goba velikanka, ki so jo zdaj odkrili, pa verjetno ne bi bila priporočljiva za prehrano, saj so številne velike gobe neužitne ali celo strupene. Raziskovalci pa že ugibajo, ali ima ta goba morda tudi kakšne terapevtske učinke. Na univerzi Johns Hopkins raziskujejo možnost, da bi halucinogene, snovi, ki jih najdejo v tako imenovanih čarovniških gobah, utegnili razviti v zdravila proti depresiji, tesnobi, zasvojenosti in še nekaterim drugim psihiatričnim motnjam.

Identiteta in lastnosti najnovejše gobe velikanke torej še niso znane, znano pa je, da ne gre za največjo odkrito gobo. Ta rekord pripada gobi iz vrste Armillaria ostoyae, ki so jo leta 1998 odkrili v Oregonu v ZDA. Ta se je raztezala kar na 965 hektarih in je bila po oceni strokovnjakov stara vsaj 2400 let.