Googlemobil se pelje snemat SLO Street View

Najprej se bodo peljali po Ljubljani, Mariboru, Celju in drugih večjih krajih.

Objavljeno
02. julij 2013 13.04
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Googlov avtomobil s posebno kamero za panoramsko, 360-stopinjsko fotografiranje, bo 9. julija začel voziti po slovenskih ulicah.

Posnetke bodo v kalifornijskem gigantu iz Mountain Viewja uporabili za Google Street View, tako imenovani ulični pogled, ki je del njihovih Google Maps zemljevidov.

Googlemobil bo najprej prevozil večja slovenska mesta, med drugim Ljubljano, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Novo Gorico, nato še manjša.

Kje natanko bo vozil, še ni znano, saj se bodo o urniku odločili glede na vreme, morebitne zapore cest in podobno, bodo pa o scenosledu obveščali na spletni strani Street view.

Kdaj bo Slovenija tako zaživela na zemljevidu, prav tako ni znano, so pa v podjetju Grayling pojasnili, da lahko proces obdelave in združevanja fotografij traja nekaj mesecev.

Storitev Google Street View omogoča uporabnikom, da z vlečenjem miške na računalniku ali prsta na touchscreen napravi obračamo sliko v želeno smer in se orientiramo.

Še posebej so opozorili, da bodo zagotovili visoko raven varovanja zasebnosti, tako da bodo z računalniškim algoritmom zameglili obraze in registrske tablice. Če bo po objavi še kaj spornega, bo lahko uporabnik prijavil napako in sporočil, kje natančneje obdelati fotografijo.

Kljub temu je marsikje po svetu prišlo do komičnih in tudi neprijetnih situacij: kamere so med drugim ujele par med seksom ob avtocesti, v Nemčiji pa so starejšega moškega zalotili v nezavidljivem položaju, ko je gol lezel iz avtomobilskega prtljažnika.

Urad informacijskega pooblaščenca je danes tudi po svoji strani objavil izjavo o snemanju.

Google se je nameraval v Slovenijo zapeljati že pred tremi leti, vendar mu informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar fotografiranja ulic ni dovolila.

Takrat je ocenila, da bi s tovrstnim snemanjem nastala nova zbirka osebnih podatkov, za katero ni pravne podlage, ker posamezniki na fotografijah v obdelavo svojih osebnih podatkov niso privolili. Presodila pa je tudi, da niti ni potrebna za dosego namena, torej vključitve posnetkov ulic v spletne zemljevide.