»Gospodinjska« plastika v Titanovi atmosferi

Novi podatki o sestavi atmosfere Saturnove lune Titan, ki jih je na Zemljo poslala sonda Cassini.

Objavljeno
01. oktober 2013 14.46
I. K., Znanost
I. K., Znanost

Sonda Cassini je v atmosferi Saturnove lune Titan odkrila sledi propilena, kemične snovi, iz katere so izdelani številni plastični izdelki na zemlji – od vrečk za živila do avtomobilskih odbijačev. To je prvo odkritje molekul, iz katerih je sestavljena plastika, na kateremkoli drugem planetu ali luni zunaj Zemlje.

Majhne količine propilena je v nižji atmosferi lune Titan zaznal sestavljeni infrardeči spektrometer (Composite Infrared Spectrometer –CIRS), vgrajen na sondi Cassini, ki je skupni program Nase, Ese in italijanske vesoljske agencije (ASI). Raziskovalci, ki so analizirali podatke, so prepričani, da gre za verodostojno odkritje, o čemer so pisali v zadnji septembrski številki revije Astrophysical Journal Letters.

Kot pojasnjuje vodilni avtor članka Conor Nixon, planetarni raziskovalec Nasinega Goddardovega centra za vesoljske polete, je propilen kemikalija, ki nas obkroža v vsakdanjem življenju, saj je glavna sestavina polipropilena (PP), enega najbolj uporabljanih plastičnih materialov.

Odkritje te kemične sestavine na Titanu zdaj izpolnjuje skrivnostno praznino, ki sega še v leto 1980, ko je Nasina sonda Voyager 1 kot prva letela mimo te Saturnove lune in analizirala sestavo njene atmosfere. Zaznala je številne ogljikovodike, kemične snovi, ki so »odgovorne« za nastanek fosilnih goriv na Zemlji. Med njimi so bili najtežji, na primer propan, in najlažji, na primer propin, manjkali pa so tisti v sredini – in eden od njih je zdaj odkriti propilen.

»To odkritje nas navdaja s prepričanjem, da bomo v prihodnje v Titanovi atmosferi odkrili še številne, za zdaj skrite snovi,« je prepričan Michael Flasar, specialist za CIRS.