Hekerski napad na podjetje Garmin

Zaradi hekerskega napada je proizvajalec športnih naprav GPS začasno izključil nekatere storitve.

Objavljeno
27. julij 2020 10.38
Posodobljeno
27. julij 2020 11.02
Pri Garminu so bili prisiljeni zapreti svoje klicne centre, spletno mesto in nekatere druge spletne storitve. Foto Carlo Allegri/reuters Reuters
Pri Garminu, proizvajalcu športnih naprav GPS (navigatorjev, pametnih ur in tipal), so bili že v četrtek prisiljeni zapreti nekatere spletne storitve, potem ko so doživeli kibernetski napad na programski sistem.

»V podjetju Garmin se trenutno soočamo z izpadom omrežja, ki vpliva na storitev Garmin Connect. Posledica omrežnega izpada je nedelovanje funkcij in storitev, ki trenutno niso na voljo. Prav tako trenutno ne delujejo klicni centri, elektronska pošta in spletni klepeti,« je zapisano na njihovi spletni strani.

Med drugim so začasno izklopili Garmin Connect, storitev za sinhronizacijo uporabniških podatkov, kar je povzročilo nemalo slabe volje pri številnih rekreativcih. Prav tako ne delujeta storitvi flyGarmin, katero piloti uporabljajo za prenos letalske baze podatkov v Garminove letalske navigacijske sisteme, in Garmin Pilot, ki se uporablja za načrtovanje letov.

image
Uporabnikom je izpad številne nevšečnosti, še posebej rekreativcem, ki se zanašajo na storitev Garmin Connect, ki sinhronizira podatke športnih aktivnosti s strežniki Garmin. Foto Špela Javornik/delo


Podjetje tega še ni uradno potrdilo, a menda gre za izsiljevalski program, ki zašifrira datoteke na lokalnih in mrežnih virih, kar je po poročanju ZDnet omenjalo tudi več zaposlenih na osebnih profilih. Govori se, da gre domnevno za napad z imenom WastedLocker, ki naj bi ga letos maja razvila skupina Evil Corp. Hekerji so menda »ugrabili« omrežje proizvajalca pametnih ur in nekatere njihove proizvodne sisteme, za odklenitev in ponoven dostop do podatkov pa od podjetja zahtevali odkupnino.

Izsiljevalsko programje ali izsiljevalski virus (angleško ransomware) ima uničujočo moč, saj napadena podjetja lahko v nekaj urah ustavijo proizvodne linije, spletne storitve, e-poštne strežnike in klicne centre ter vstopijo v vzdrževalne sisteme. Računalniški sistem se povrne v delujoče stanje po plačilu, vendar ima napadalec popoln nadzor, zato ni zagotovila, da se bo to zares zgodilo, piše Wikipedia.

Garmin je trenutno v fazi večdnevnega vzdrževanja sistema, ki vključuje zaprtje storitev sinhronizacije podatkov uporabnikov Garmin Connect, njihovega uradnega spletnega mesta, storitve letalskih podatkovnih baz Garmin in celo nekaterih proizvodnih linij v Aziji.

Dogodek ni ostal neopažen, uporabnikom je namreč povzročil številne nevšečnosti, še posebej rekreativcem, ki se zanašajo na storitev Garmin Connect, ki sinhronizira podatke kolesarskih voženj s strežniki Garmin. Na twitterju je Garmin sporočil, da je izpad omrežja vplival tudi na njihove klicne centre, tako da je podjetje v položaju, ko ne more sprejemati klicev, elektronske pošte in spletnih klepetov, ki jih pošiljajo nejevoljni uporabniki.