Ibn Sina: Robot, ki govori v zborni arabščini

Ibn Sina je prvi robot na svetu, ki govori arabsko. In to ne arabsko kar tako, ampak se izraža v klasični visoki arabščini. Tradicionalni arabski pozdrav iz njegovih ust sicer zveni nekolikanj kovinsko.

Objavljeno
11. november 2009 13.13
M. Gr.
M. Gr.
Abu Dabi - Navadno govorijo roboti angleško, Ibn Sina pa je prvi robot na svetu, ki govori arabsko. In to ne arabsko kar tako, ampak se izraža v klasični visoki arabščini. Tradicionalni arabski pozdrav iz njegovih ust sicer zveni nekolikanj kovinsko, toda na ustnicah se medtem prikaže pravi pravcati nasmeh. »Mir s teboj in božja milost in blagoslov,« pravi robot Ibn Sina, medtem ko se njegova z belim turbanom pokrita glava dostojanstveno prikloni, poroča AFP.

»To je prvi robot na svetu, ki govori arabsko,« navdušeno hiti razlagati grški računalniški znanstvenik Nikolaos Mavridis. »Pomaga nam pri raziskovanju in nam obenem služi tudi kot pedagoški pripomoček, saj študentje zelo radi sodelujejo z njim na posameznih projektih

Nikolaos Mavridis je vodja skupine raziskovalcev na univerzi El Ain, katere sedež se nahaja v Abu Dabiju, prestolnici Združenih arabskih emiratov. Skupaj s kolegi so razvili robota, ki govori klasično visoko arabščino in mu vzdeli ime Ibn Sina. Ibn Sina je bil sicer znameniti perzijski učenjak, ki je živel na prelomu iz 10. v 11. stoletje, in ki ga Zahod pozna pod imenom Avicenna. S svojo dolgo ščetinasto črno-sivo brado, skrbno pristriženimi brki, umirjenim izrazom obraza, belim naglavnim pokrivalom in ogrinjalom, katerega obroba je izvezena z zlatom, robot v resnici spominja na svojega znamenitega soimenjaka izpred tisoč let, ki je bil rojen na ozemlju današnjega Uzbekistana.

Bodoči hotelski receptor, morda prodajalec?


Ibn Sina bi lahko nekega dne postal receptor v hotelu, ali morda delal v kakem nakupovalnem centru v Združenih arabskih emiratih, na glas razmišlja Nikolaos Mavridis, ki vodi skupino dvanajstih arabskih in mednarodnih znanstvenikov ter študentov, ki že leto dni delajo na projektu izdelave človeškega robota.

Študentje univerze El Ain so zelo ponosni na svojega novega tovariša. »Ko sem ga prvič videl, sem mislil, da je človek,« pripoveduje Asis el Kajumi. »Navadno roboti govorijo angleško,« ga dopolni njegova študentska kolegica Amne Aldahi. »Zelo sem ponosna na to, da imamo nekaj takega odslej tudi v našem jeziku,« dodaja Amne Aldahi.

Zmožnosti, s katerimi razpolaga Ibn Sina, so osupljive. Sposoben je razpoznati obraze in predmete. Govor je sposoben spremeniti v zapisano besedilo. Razume vprašanja in je sposoben nanje tudi odgovarjati. Njegov stvarnik, Nikolaos Mavridis, pripoveduje, da so prva podjetja že pokazala interes za nakup robota. Stroški razvoja Ibn Sina so znašali okoli 135.000 evrov. Sredstva za njegov razvoj so prišla neposredno iz vladarske hiše.

»Spričo enormne rasti je pomembno, da poleg lepih in visokih stavb tu prihaja tudi do dosežkov, katerih narava je povezana z intelektom in znanostjo,« razlaga Nikolaos Mavridis. »Zato smo iskali navdih pri učenjaku Ibn Sini, ki združuje v sebi tako stare kakor modernejše tradicije