IFA 2013: Je Samsugova ura telefon na roki ali kaj drugega?

Samsung je predstavil uro galaxy gear, ki prinaša nekaj obetavnih funkcij, pa tudi več težko odpustljivih slabosti.

Objavljeno
05. september 2013 11.15
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Po pričakovanjih je Samsung v Berlinu predstavil "pametno" uro galaxy gear. Njeno bistvo je v tem, da sodeluje s pametnim mobilnikom, seveda iz družine galaxy, ki ga imamo v žepu. Na ur se nam pokažejo obvestila s telefona. Če na uri odpremo e-pošto in vzamemo telefon iz žepa, se na njem pokaže ista pošta.

Z uro je mogoče tudi telefonirati. Ko nas nekdo kliče, samo prislonimo roko z uro k ušesu in govorimo. Na njej je tudi mogoče poganjati določene aplikacije. In z njo fotografirati, saj ima v paščku vgrajeno tipalo. Tega sprožimo tako, da potegnemo s prstom od vrha ure navzdol in nato tapnemo na zaslon.

Pri uri vidimo dva ključna problema. Je precej velika in predvsem debela. In baterija zdrži vsega en dan uporabe. Dodatna pomanjkljivost pa je v tem, da jo Samsung ponuja samo v eni obliki, čeprav so pripravili šest barv. Njen zaslon je sicer velik 1,63 palca, je vrste amoled in ima razločljivost 320 x 320 točk.

Samsung je pokazal še galaxyja note 3 in tablica galaxy note 10.1 Ta ima zaslon z razločljivostjo 2560 x 1600 točk in je dokaj tanka in lahka. Sicer pa izgleda enako kot vse Samsungove tablice. Razen zadnje strani, ki spominja na usnje, čeprav je plastična. Enak pokrovček je Samsung namenil tudi notu 3.

Ta tabligon ima še nekoliko večji zaslon (zdaj full hd) kot predhodnika, a zaradi tega ni nič širši. Pisalo je še bolj natančno, mobilnik pa še zmogljivejši, pa tudi tanjši. V prodajo naj bi prišel že čez nekaj tednov.