IFA 2013: Kaj lahko pričakujemo?

Od srede popoldne naprej bodo v Berlinu v sklopa največjega evropskega sejma zabavne elektronike potekale predstavitve novosti.

Objavljeno
02. september 2013 12.39
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Bliža se IFA (Internationale Funkausstellung), eden največjih svetovnih sejmov zabavne elektronike. Berlin ga bo že 53. gostil od tega petka (6. septembra) do prihodnje srede (11. septembra), toda novinarska dneva bosta že prej, v sredo popoldne in četrtek. Takrat lahko na vseh Infotehovih kanalih - na spletni strani, Facebookovi strani in twitterju (@delo_infoteh in @mropret) pričakujete poročanje s sejmišča, zdaj pa sledi kratek vpogled v to, kaj na sejmu pričakujemo.

Zadnja leta je IFA postala poligon, na katerem poskuša industrija javnosti vsiliti nove »tehnologije«. Ne vedno najbolj uspešno. Pred štirimi leti je bil sejem povsem v znamenju trirazsežnih televizorjev. Danes je to le še ena od funkcionalnosti, nihče pa ne kupi televizorja zaradi 3D. Leto kasneje so prevladovale tablice, kot odgovor na Applovo splovitev ipada pol leta prej. Pred dvema letoma so vsi govorili o pameti v televizorjih, lani o razločljivosti 4K (štirikratni HD), videli pa smo tudi veliko hibridnih prenosnikov (tablic), ki se med kupci tudi še niso zares prijeli.

Letos računalniki skoraj zagotovo ne bodo zvezde sejma, čeprav bo nedvnomno še nekaj poskusov, kako oživiti zanimanje za windowse (še posebej, ker kmalu prihaja 8.1) in naprave z njimi. Najbrž bodo precej bolj izpostavljeni pametni mobilniki in televizorji. In morda "pametne" ure.

Samsung naj bi namreč predstavil tovrstno uro pod imenom galaxy gear. Da ura dejansko bo, so naši viri potrdili, kako naj bi izgledala, pa so izvrtali novinarji spletnega portala Venturebeat. Kaj dejansko bo z njo možno početi, razen tega, da se bo povezovala s telefoni in da bo verjetno imela športne funkcije, pa za zdaj še ni znano. Vse bomo izvedeli v sredo zvečer, če nam uspe priti na Samsungovo (zaprto) predstavitev.

Korejski tekmec LG bo tudi v Evropi predstavil telefon g2, neposrednega tekmeca galaxyju s4, ki smo ga že imeli priložnost pretipati in je videti precej obetavno. Zraven bo še tablica g pad 8.3 z zaslonom polne visoke razločljivosti (diagonala 21 cm) in štirijedrnim procesorjem. Po navedbah našega vira naj bi stala okrog 350 evrov.

Prav tako precej pričakujemo od Sonyja. Ne samo naslednika xperie z, ki se bo verjetno imenoval z1 in bo imel fototipalo običajne fotografske velikosti s kar 20 milijoni točk, ampak tudi povsem novo skupino naprav. To bodo objektivi-fotoaparati: vsa elektronika bo v objektivu, tega pa bo uporabnik pritrdil na zadnjo stran pametnega mobilnika in za pogled skozi objektiv uporabljal zaslon telefona. Naši viri so potrdili, da za začetek prihajata dva modela, eden z desetkratnim zumom za približno 200 evrov in drugi s tipalom in objektivom odličnega žepnika rx100 za približno 450 evrov.

Acer je že napovedal tablifon, ki bo snemal videe v razločljivosti 4K, kar naj bi menda zmogla tudi xperia z1. Znova bomo verjetno videli tudi televizorje z zasloni oled, ki jih proizvajalci na sejmih kažejo že nekaj časa, v trgovinah pa jih še ni. Zasloni 4K, ki so že naprodaj, pa se bodo verjetno preselili v manjše diagonale.

Seveda pričakujemo še kakšno presenečenje, kot vsako leto pa bo del sejma namenjen tudi beli tehniki, kjer prav tako ne manjka vsakoletnih »inovacij«.