IFA 2013: Sony poskuša spremeniti mobilno fotografijo

Pametni telefon z velikim fotografskim tipalom in fotoaparati v objektivih, ki se povezujejo z mobilniki.

Objavljeno
05. september 2013 10.56
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Sonyjeva predstavitev na sejmu zabavne elektronike IFA v Berlinu je minila v znamenju fotografije. Vendar ne z napravami, kakršne bi pričakovali. Japonski gigant je namreč predstavil fotografsko naprednejši pametni mobilnik in dodatek za telefone, ki te, kot je izjavil prvi mož Sonyja Kazuo Hirai, spremenijo v resen fotoaparat.

Mobilnik je xperia z1, naslednika pomladanske xperia z. Njena posebnost je fotografsko tipalo s kar 20 milijoni točk, ki pa je enako veliko kot v običajnih žepnih fotoaparatih. (1/2,3 palca). Hirai je napovedal do trikratni digitalni zum brez opazne izgube kakovosti zaradi tega tipala. Leča je seveda fiksna, je pa malenkost bolj konkretna kot pri običajnih mobilnikih. Vendar to telefona ne odebeli.

Xperia z1 je sicer aluminijasta, zaslon ima razločljivost full hd in na prvi pogled izgleda nekoliko boljši kot pri xperiji z. Telefon poganja štirijedrni procesor. Po Hiraijevih besedah je to prelomen trenutek za Sony na področju mobilnih telefonov.

Druga, še bolj intrigantna novost so fotoaparati qx - za zdaj dva modela, qx10 in qx100. To sta majhna objektiva, ki pa skrivata v sebi celoten fotoaparat (tipalo, procesorski del, režo za pomnilniško kartico in baterijo) brez zaslona. Povežemo ju s telefon, in od tam tudi krmilimo.

Na kratko smo preizkusili model qx10 z desetkratnim zumom in ugotovili, da dela lepe fotografije. Lahko ga imamo pritrjenega na telefonu, ga držimo v roki ali nekaj postavimo. Povezovanje s telefonom ni najbolj enostavno in po naših prvih izkušnjah ne deluje vedno.  Ali bo lahko ta dodatek res uporaben še za kaj drugega kot za kakšno vohunsko fotografiranje, pa bomo lahko ugotovili šele z daljšim preizkusom.