Intel predstavil konkurenco standardu usb

Tehnologija, ki so jo predstavili lani spomladi na Intelovem dogodku v Bruslju je zdaj pripravljena za uporabo. Zanenkrat omogoča prenos podatkov s hitrostjo 10 gigabajtov na sekundo.

Objavljeno
01. marec 2011 09.55
Matjaž Ropret, infoteh
Matjaž Ropret, infoteh
Lani spomladi smo na Intelovem dogodku v Bruslju videli kopico tehnologij, ki jih je ta največji svetovni proizvajalec procesorjev za osebne računalnike takrat šele preizkušal. Že takrat je največji vtis na nas naredil nov način povezovanja elektronskih naprav, ki so mu rekli light peak. Prikaz prenosa visokorazločljivostnega filma z enega računalnika na drugega je bil osupljiv, saj so podatki potovali veliko hitreje kot po običajni omrežni povezavi ali prek priključkov usb.

Manj kot leto pozneje je tehnologija pripravljena in na voljo v prvih napravah. Spremenilo se je ime, saj se zadevi po novem reče thunderbolt (strela), medtem ko so značilnosti podobne. Strela omogoča hiter prenos podatkov, po bakrenih kablih s hitrostjo 10 gigabitov na sekundo, pozneje, ko (če) bodo v uporabi optični kabli, bo hitrost še desetkrat večja. Zadeva je zasnovana tako, da omogoča tako podatkovni prenos (prek protokola pci express) kot prenos video signala (protokol display port).

Na Intelu zagotavljajo, da je prvi protokol tako prilagodljiv, da je nanj mogoče priključiti katerokoli napravo (zunanji disk itd.), medtem ko display port omogoča ločljivosti višje od 1080 p in osem zvočnih kanalov naenkrat. Tehnologija je tudi združljiva z obstoječimi vmesniki display port in napravami (monitorji), ki ga imajo.

V praksi bodo vse naprave s strelo imele enak vmesnik, prvi izdelki s tem priključkom pa so Applovi novi prenosniki macbook pro. Film visoke razločljivosti bo mogoče med dvema napravama po Intelovih besedah prenesti v manj kot 30 sekundah, kar pa bo seveda odvisno od načina kompresije slike in posledično velikosti datoteke.

Uporaba nove tehnologije bi bila lahko še posebej zanimiva za povezovanje televizorjev z računalniki ali drugimi napravami, od koder je mogoče posredovati vsebine. Za zdaj sicer na macbooke ne moremo prek strele priključiti še ničesar, podporo tej tehnologiji pa so že napovedali proizvajalci, kot so Lacie, Avid in Western digital. Kdaj jo bodo v računalnike začeli vgrajevati tudi drugi, za zdaj ni znano.

Prav tako je težko reči, kako bo strela vplivala na tehnologijo usb, zlasti njeno tretjo različico, ki se še ni prav dobro prijela. Vsekakor je pozitivno, da je standard enoten in da ga podpira več podjetij. Ne želimo pa si nove tekme standardov, zaradi katere bi bile po nekaj letih zdaj aktualne naprave zastarele, če bi se pokazalo, da je bil en ali drugi standard slepa ulica, kot sta bile firewire ali hd-dvd.