Intelova napaka za milijardo dolarjev

Največji svetovni proizvajalec računalniških procesorjev Intel je odkril napako v zasnovi sistemskega nabora za novo generacijo procesorjev Core. Ameriško podjetje bo imelo za približno milijardo dolarjev škode, poznavalci pa menijo, da bo zastoj pri prodaji novih računalnikov koristil predvsem trgu tabličnih računalnikov, ki ne temeljijo na Intelovih procesorjih.

Objavljeno
07. februar 2011 20.48
Sebastijan Kopušar, Infotech
Sebastijan Kopušar, Infotech
Največji svetovni proizvajalec računalniških procesorjev Intel je odkril napako v zasnovi sistemskega nabora za novo generacijo procesorjev Core. Zaradi nje lahko nastanejo težave pri povezavi matične plošče in zunanjih pomnilniških enot (trdi diski, zapisovalniki DVD ...), zato je Intel ustavil dobavo integriranih vezij in obljubil, da bo plačal zamenjavo vseh že narejenih matičnih plošč. Ameriško podjetje bo imelo za približno milijardo dolarjev škode, poznavalci pa menijo, da bo zastoj pri prodaji novih računalnikov koristil predvsem trgu tabličnih računalnikov, ki ne temeljijo na Intelovih procesorjih.

Intel je novo generacijo procesorjev Core, imenovano Sandy Bridge, predstavil v začetku januarja na sejmu Consumer Electronics Show v Las Vegasu, konec meseca pa so že objavili, da so našli napako v sistemskem naboru. Ta sicer ne vpliva na delovanje procesorja, zato pa lahko povzroči težave pri povezavi med matično ploščo in zunanjimi pomnilniki. Sistemski nabor, imenovan cougar point, ima napako v vratih za povezavo s tovrstnimi napravami (vodilo sata), ki povzroči, da se sčasoma razgradijo povezave v integriranem vezju, to pa lahko pomeni slabše delovanje zunanjih pomnilnikov ali popolno izgubo povezave z njimi. Na Intelu trdijo, da se okvara pojavlja postopoma, najprej kot posamezne napake pri prenosu podatkov, nato pa se začno stopnjevati. Intenzivna uporaba zunanjih pomnilnikov lahko povzroči hitrejše kvarjenje integriranih vezij.

Po podatkih z Intela za zdaj niso imeli vračil zaradi težav s sistemskim naborom, prav tako je matične plošče z novim naborom menda kupilo malo ljudi. Gre predvsem za računalnike s štirijedrnimi procesorji i5 in i7, vsi pa so uspešno prestali preizkuse tako na Intelu kot pri proizvajalcih. Napako so odkrili šele po dolgotrajnem testiranju vpliva temperature in električne napetosti na notranjo zgradbo integriranih vezij. Kupci naj bi prve primerke popravljenega sistemskega nabora dobili še ta mesec, toda normalno dobavo bo podjetje doseglo šele aprila. Stroški zamenjave naj bi po oceni Intela znašali 700 milijonov dolarjev (508 milijonov evrov), za 300 milijonov dolarjev (217 milijonov evrov) pa so zmanjšali napoved o letošnjih prihodkih podjetja.